Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është një goditje në tru?

Goditjet janë sulme të trurit. Ato ndodhin kur furnizimi me gjak të trurit bëhet i bllokuar. Një goditje është një emergjencë që kërkon vëmendje të menjëhershme mjekësore.

Gjatë një goditjeje, truri nuk merr oksigjen ose lëndë ushqyese të mjaftueshme, duke shkaktuar vdekjen e qelizave të trurit.

Goditjet duhet të diagnostikohen dhe të trajtohen sa më shpejt që të jetë e mundur për të minimizuar dëmtimin e trurit.

Trajtimi varet nga lloji i goditjes.

Mënyra më efektive për të parandaluar një goditje është përmes mbajtjes së një stili të shëndetshëm jetese dhe trajtimit të kushteve themelore që mund të jenë një faktor rreziku.

Ndërsa goditjet ishemike dhe hemorragjike kanë shkaqe të ndryshme, të dyjs kërkojnë forma të ndryshme trajtimi.

Nuk është e rëndësishme vetëm që lloji i goditjes të diagnostikohet shpejt për të zvogëluar dëmtimin e bërë në tru, por gjithashtu sepse një trajtim i përshtatshëm për një lloj goditjeje mund të jetë i dëmshëm kur trajtohet lloji i ndryshëm.

Mënyra më e mirë për të parandaluar një goditje është trajtimi i shkaqeve themelore. Kjo arrihet më së miri përmes ndryshimeve të jetesës, duke përfshirë:

Ngrënien e një diete të shëndetshme

Duke mbajtur një peshë të shëndetshme

Duke ushtruar rregullisht

Jo pirjen e duhanit

Duke shmangur alkoolin ose duke pirë mesatarisht

Ushqimi i një diete të shëndetshme do të thotë përfshirjen e shumë frutave, perimeve, dhe drithërave. Sigurohuni të hani pak ose aspak mish të kuq ose të përpunuar dhe të kufizoni marrjen e kolesterolit dhe yndyrnave të ngopura.

Masat e tjera të marra për të ndihmuar në reduktimin e rrezikut përfshijnë:

Mbajtjen nën kontroll të presionit të gjakut

Menaxhimin e diabetit

Si këto ndryshime të stilit të jetesës, gjithashtu një mjek mund të ndihmojë për të zvogëluar rrezikun e goditjeve ishemike të ardhshme përmes ilaçeve antikoaguluese ose antiplatelet. Përveç kësaj, kirurgjia arteriale mund të përdoret gjithashtu për të ulur rrezikun e goditjeve të përsëritura, si dhe disa opsione të tjera kirurgjike që ende janë duke u studiuar./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë