Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ndikon plakja e trurit në të menduarit?

Truri kontrollon shumë aspekte të të menduarit – kujtesës, planifikimit dhe organizimit, marrjes së vendimeve dhe shumë më tepër. 

Disa ndryshime në të menduarit janë të zakonshme kur njerëzit bëhen më të vjetër.

 Për shembull, të moshuarit mund të kenë:

Rritje të vështirësive në gjetjen e fjalëve dhe emrave

Më shumë probleme me shumë detyra

Zvogëlim të lehtë të aftësisë për të kushtuar vëmendje.

Plakja gjithashtu mund të sjellë ndryshime pozitive njohëse. Njerëzit shpesh kanë më shumë njohuri nga një jetë e përvojave. 

Hulumtimet tregojnë se të rriturit e moshuar ende mund:

Të mësojnë gjëra të reja

Të krijojnë kujtime të reja

Të përmirësojnë fjalorin dhe aftësitë gjuhësore.

Disa pjesë të trurit tkurren, veçanërisht ato të rëndësishme për të mësuar dhe aktivitete të tjera mendore komplekse. Në rajone të caktuara të trurit, komunikimi ndërmjet neuroneve (qelizat nervore) mund të reduktohet. Fluksi i gjakut në tru mund të ulet gjithashtu. Inflamacioni, i cili ndodh kur trupi reagon ndaj lëndimit ose sëmundjes, mund të rritet.

Këto ndryshime në tru mund të ndikojnë në funksionet mendore, edhe në njerëz të shëndetshëm të moshuar. Disa ndryshime të trurit, si ato të lidhura me sëmundjen Alzheimerit, nuk janë pjesë normale e plakjes. Bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse jeni i shqetësuar.

Truri është kompleks dhe ka shumë pjesë të specializuara. Për shembull, të dy gjysmat e trurit, të quajtura hemisfera cerebrale, janë përgjegjëse për inteligjencën.

Hemisferat cerebrale kanë një shtresë të jashtme të quajtur lëvore cerebrale. Ky rajon i trurit, është vendi ku truri përpunon informacionin ndijor, siç është ajo që shohim dhe dëgjojmë. Lëkura cerebrale gjithashtu kontrollon lëvizjen dhe rregullon funksione të tilla si të menduarit, të mësuarit dhe të kujtuarit.

Si punojnë qelizat e trurit?

Truri i shëndetshëm i njeriut përmban shumë lloje qelizash të ndryshme. Neuronet janë qeliza nervore që përpunojnë dhe dërgojnë informacion në të gjithë trurin, dhe nga truri tek muskujt dhe organet e trupit. 

Aftësia e neuroneve për të funksionuar dhe mbijetuar varet nga tre procese të rëndësishme:

Komunikimi

 Kur një neuron merr sinjale nga neuronet e tjera, gjeneron një ngarkesë elektrike. Kjo shkon në sinaps, një boshllëk i vogël ku kimikate të quajtura neurotransmetues lëshohen dhe lëvizin nëpër një tjetër neuron.

Metabolizmi

 Ky proces përfshin të gjitha reaksionet kimike që ndodhin në një qelizë për të mbështetur mbijetesën dhe funksionin e saj. Këto reaksione kërkojnë oksigjen dhe glukozë, të cilat mbahen në gjak që rrjedh përmes trurit.

Riparimi, rimodelimi dhe rigjenerimi

Neuronet jetojnë një kohë të gjatë – më shumë se 100 vjet në njerëz. Si rezultat, ato duhet vazhdimisht të mbajnë dhe riparojnë vetveten. Përveç kësaj, disa rajone të trurit vazhdojnë të bëjnë neuronet e reja.

Llojet e tjera të qelizave të trurit, të quajtura qeliza gliale, luajnë role kritike në mbështetjen e neuroneve. Përveç kësaj, truri ka një rrjet të madh të enëve të gjakut. Megjithëse truri është vetëm 2 për qind e peshës së trupit, ajo merr 20 për qind të sasisë së gjakut të trupit./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë