Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
A janë të rrezikshëm llakët e thonjëve për shëndetin?

Mendoni për atë: Çfarë, saktësisht, përmbajnë ngjyrat tuaja të preferuara për manikyrin e thonjëve?

(Ja se çfarë zbulon çdo ngjyrosës për manikyrin e thonjve).

Nëse nuk i keni parë ndonjëherë përbërësit në manikyrin tuaj të thonjëve, mund të filloni tani. Disa prej tyre mund të përbëjnë një rrezik të rëndësishëm për shëndetin tuaj.

Një studim i studiuesve në Universitetin Duke dhe Grupin e Punës Mjedisore sugjeron që thjesht aplikimi i gellit në thonjtë tuaj mund të lejojë një përbërje të rrezikshme të quajtur difenil fosfat (DPHP) të depërtoj në trupin tuaj. DPHP krijohet kur trupi metabolizon trifenil fosfat kimik (TPP), dhe shkencëtarët besojnë se TPP mund të prishë hormonet në njerëz dhe kafshë.

Studiuesit testuan mostrat e urinës së pjesëmarrësve para dhe pas manikyreve të tyre. Rreth 10 deri në 14 orë pas marrjes së manikyrit të thonjëve, nivelet e pjesëmarrësve të DPHP ishin shtatë herë më të larta se ato që ishin para eksperimentit, mesatarisht. Nivelet vazhduan të rriteshin derisa arritën kulmin dhe u ulën rreth 20 orë më vonë, zbuloi studimi. Tinguj të frikshëm, apo jo?

Për fat të keq, edhe gellat me etiketa pa toksina nuk mund të jenë të sigurta, sipas një raporti të ri të Kalifornisë. Shumë prej tyre që janë testuar në raport përmbanin toluen toksina, i cili mund të shkaktojë defekte të lindjes dhe probleme zhvillimore në fëmijët e grave shtatzëna të cilat janë të ekspozuar ndaj tij për periudha të konsiderueshme kohore. Hulumtuesit gjithashtu gjetën dibutil ftalat (DBP) në disa gella të tjerë, që lidhjen me defektet e lindjes në kafshët laboratorike.

“E gjetura në fund është se nuk mund t’i besojmë etiketave në disa prej këtyre produkteve të sallonit të thonjëve që pretendojnë të jenë të lira nga këto kimikate toksike”, tha për WebMD Rebecca Sutton, PhD, shkencëtare e lartë në Grupin e Punës për Mjedisin.

Efektet e ekspozimit afatshkurtër ndaj kimikateve të gjetura në manikyrin e thonjëve janë ende të paqarta, thonë ekspertët.

Nëse ju merrni vetëm një mani-pedi rastësor, nuk ka asnjë arsye për panik. Punëtorët e sallonit të thonjëve, nga ana tjetër, mund të jenë në rrezik; ata janë të ekspozuar ndaj kimikateve brenda dhe jashtë ditës./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë