Pre, Shk 16, 2024
Banner Top
Banner Top
Tumori i trurit: Faktorët e rrezikut

Një faktor rreziku është gjithçka që rrit mundësinë e një personi për tu prekur në këtë rast nga një tumor truri. Megjithëse faktorët e rrezikut shpesh ndikojnë në zhvillimin e një tumori të trurit, shumica nuk shkaktojnë drejtpërdrejt një të tillë.

Disa njerëz me disa faktorë rreziku nuk zhvillojnë kurrë një tumor të trurit, ndërsa tek disa të tjerë ndodh pa faktorë rreziku të njohur. Njohja e faktorëve të rrezikut dhe biseda rreth tyre me mjekun tuaj mund t’ju ndihmojë të merrni vendime më të informuara. Por, në këtë kohë, nuk ka mënyra të njohura për të parandaluar një tumor të trurit përmes ndryshimeve në stilin e jetës.

Shumicën e kohës, shkaku i një tumori të trurit është i panjohur, por faktorët e mëposhtëm mund të rrisin rrezikun e një personi për tu prekur nga ai:

Mosha – Tumoret e trurit janë më të zakonshëm tek fëmijët dhe të rriturit më të vjetër, megjithëse njerëzit e çdo moshe mund të preken nga ai.

Gjinia – Në përgjithësi, burrat kanë më shumë të ngjarë se gratë të preken nga një tumor i trurit. Sidoqoftë, disa lloje specifike të tumoreve të trurit, siç është meningjoma, janë më të zakonshme tek gratë.

Ekspozimet në shtëpi dhe në punë – Ekspozimi ndaj tretësve, pesticideve, produkteve të naftës, gomës ose klorurit vinyl mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të një tumori të trurit. Sidoqoftë, nuk ka ende prova shkencore që mbështesin këtë lidhje të mundshme.

Historia familjare – Rreth 5% e tumoreve të trurit mund të lidhen me faktorë gjenetikë ose kushte trashëgimore, duke përfshirë sindromën Li-Fraumeni, neurofibromatozën, sindromën e karcinomës bazale të nevoideve, sklerozën tuberoze, sindromën Turcot dhe sëmundjen von Hippel-Lindau. Shkencëtarët kanë gjetur gjithashtu “grupe” të tumoreve të trurit brenda disa familjeve pa ndonjë lidhje me këto kushte të njohura trashëgimore. Studimet janë duke u zhvilluar për të provuar të gjejnë një shkak për këto grupime.

Ekspozimi ndaj infeksioneve, viruseve dhe alergeneve – Infeksioni me virusin Epstein-Barr (EBV) rrit rrezikun e limfomës së CNS. EBV është më shumë i njohur si virusi që shkakton mononukleozë ose “mono”. Në hulumtime të tjera, nivele të larta të një virusi të zakonshëm të quajtur citomegalovirus (CMV) janë gjetur në indet e tumorit të trurit. Kuptimi i këtij konstatimi është duke u hulumtuar. Sigurisht, studimet kanë treguar që pacientët me një histori të alergjive ose kushteve të lëkurës kanë një rrezik më të ulët të gliomës.

Rrezatimi jonizues – Trajtimi i mëparshëm për trurin ose kokën me rrezatim jonizues, përfshirë rrezet X, është treguar se është një faktor rreziku për një tumor të trurit.

Lëndimi i kokës  – Trauma e rëndë e kokës është studiuar prej kohësh për lidhjen e saj me tumoret e trurit. Disa studime kanë treguar një lidhje midis traumës së kokës dhe meningjomës, por jo midis traumës së kokës dhe gliomës. /Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë