Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Tri arsye pse nuk duhet të fërkoni sytë

Fërkimi i syve, diçka që të gjithë ne e bëjmë pa menduar një herë – ose disa – herë në ditë. Pavarësisht nëse sytë tanë janë të lodhur apo të irrituar, optometristi Weston Tuten, OD, shpjegon pse duhet pasur kujdes të veçantë jo vetëm për lëkurën delikate që e rrethon, por edhe vetë qerpikët tanë.

1. Ju mund të shkaktoni dëme në kornenë tuaj

“Është e mundur të gërvishtni kornenë ndërsa fërkoni sytë, duke çuar në një gërvishtje,” thotë Dr. Tuten. 

“Është madje e mundur që të shkaktoni astigmatizëm të kornesë me fërkime të tepërta të syve”.

2. Acarimi mund të shkaktojë kushte shtesë

“Zhvillimi i një gjendje të quajtur keratokonus është i mundur nëse i fërkoni shumë sytë,” shpjegon ai.

Disa kushte themelore, të tilla si alergjitë dhe sindromi Daun, mund të çojnë në fërkim të tepruar të syve gjatë fëmijërisë, gjë që mund të çojë në një rënie të forcës së kornesë.

3. Fërkimi i tepruar mund të sjellë shpenzime shtesë 

Kur kornea dobësohet, ajo mund të zhvillojë një kon, në vend që të jetë një kube e qetë. Ky kon do të lëshojë dritën në mënyrë të gabuar, dhe syzet nuk do ta korrigjojnë vizionin, “thotë Dr. Tuten. Pacientët me keratokonus duhet të përdorin lente kontakti specialiteti për të arritur shikimin 20/20, duke kërkuar më shumë kohë dhe para nga ana e pacientit./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë