Pre, Maj 7, 2021
Banner Top
Banner Top

Ethet janë një rritje e përkohshme në temperaturën e trupit, shpesh për shkak të një sëmundjeje. Duke pasur ethe është një shenjë që diçka e pazakonshme po ndodh në trupin tuaj.

Për një të rritur, temperatura mund të jetë e parehatshme, por zakonisht nuk është shkak për shqetësim nëse nuk arrin 103 F (39.4 C) ose më lartë. Për foshnjat dhe të vegjëlit, një temperaturë paksa e ngritur mund të tregojë një infeksion serioz.

Temperatura përgjithësisht largohet brenda pak ditësh. Një numër i ilaçeve ulin temperaturat, por ndonjëherë është më mirë të mos trajtohet  me medikamente. Ethet duket se luajnë një rol kyç në luftën kundër infeksioneve.

Simptomat

Ju keni ethe kur temperatura juaj ngrihet mbi nivelin e saj normal. Ajo që është normale për ju mund të jetë pak më e lartë ose më e ulët se temperatura normale mesatare prej 98.6 F (37 C).

Në varësi të asaj që shkakton ethe, ethet shtesë të simptomave të temperaturës mund të përfshijnë:

Djersitje

Dridhje

Dhimbje koke

Dhimbje të muskujve

Humbje të oreksit

Nervozizëm

Dehidratim

Dobësi të përgjithshme.

Fëmijët midis moshës 6 muaj dhe 5 vjet mund të përjetojnë konfiskime febrile. Rreth një e treta e fëmijëve që kanë një konfiskim febril do të kenë një tjetër, më së shpeshti brenda 12 muajve të ardhshëm.

Kur duhet ta vizitoni mjekun?

Temperatura vetë nuk mund të jetë një shkak për alarm – ose një arsye për të thirrur një mjek. Megjithatë ka disa rrethana kur duhet të kërkoni këshilla mjekësore për fëmijën ose veten tuaj.

Fëmijët

Nuk ka arsye për alarm nëse fëmija juaj ka ethe, mirëpo i përgjigjet thirrjeve  tuaja dhe ndjek kontaktin me sy.

Të rriturit

Telefononi mjekun nëse temperatura juaj është 103 F (39.4 C) ose më e lartë. Kërkoni vëmendje të menjëhershme mjekësore nëse ndonjë nga këto shenja ose simptoma shoqëron ethet:

Dhimbje koke e ashpër

Skuqje e pazakonshme e lëkurës, sidomos nëse skuqja përkeqësohet me shpejtësi

Ndjeshmëri e pazakontë ndaj dritës së ndritur

Qafë e fortë dhe dhimbje kur e përkulni kokën përpara

Konfuzion mendor

Vjellje të vazhdueshme

Vështirësi në frymëmarrje ose dhimbje gjoksi

Dhimbje barku ose dhimbje gjatë urinimit

Konvulsione ose konfiskime./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë