Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ndikon aktiviteti fizik në gjakun e personave me obezitet?

Aktiviteti fizik mund të zvogëlojë inflamacionin tek njerëzit e trashë duke ndryshuar karakteristikat e gjakut të tyre, sipas hulumtimit të ri të publikuar në The Journal of Physiology.

Trashja është një sfidë globale shëndetësore, me afërsisht një të tretën e të rriturve të prekur. Trashja rrit rrezikun e problemeve shëndetësore, siç janë sëmundjet e zemrës dhe diabeti i tipit 2. Shumë nga problemet shëndetësore të lidhura me obezitetin janë rezultat i inflamacionit kronik. Inflamacioni është një proces i natyrshëm në trup në përgjigje të dëmit, por në njerëz të trashë mund të bëhet afatgjatë dhe kjo mund të çojë në dëmtimin e indeve të shëndetshme.

Disa qeliza të gjakut kanë më shumë gjasa të shkaktojnë inflamacion, dhe nëse këto shumohen më shumë se normalisht, ato mund të përhapen në organe në trup dhe të shkaktojnë mosfunksionim.

Qelizat e gjakut përgjegjës për shkaktimin e inflamacionit formohen nga qelizat burimore brenda trupit. Ky hulumtim i ri është i pari që tregon se stërvitja ndryshon karakteristikat e këtyre qelizave staminale të gjakut dhe prandaj ul numrin e qelizave të gjakut që mund të shkaktojnë inflamacion. Këto rezultate japin një shpjegim të ri se si stërvitja mund të përmirësojë shëndetin në të rriturit me obezitet.

Të rinjtë, të rriturit e trashë (të cilët ishin ndryshe të shëndetshëm) u rekrutuan për këtë studim. Karakterizimi gjithëpërfshirës fiziologjik i të gjithë pjesëmarrësve ka ndodhur para dhe pas përfundimit të një programi ushtrimesh gjashtë javor. Gjaku u mblodh para dhe pas intervenimit stërvitor të stërvitjes për të përcaktuar sasinë e qelizave staminale të formimit të gjakut. Rezultatet e studimit treguan se stërvitja reduktoi numrin e qelizave staminale të gjakut që lidhen me prodhimin e llojit të qelizave të gjakut përgjegjës për inflamacion.

Grupi i hulumtimit tani është i interesuar në përcaktimin nëse këto ndryshime në popullatat e qelizave të gjakut përmirësojnë funksionin e muskujve dhe yndyrës të përfshirë në konsumin dhe ruajtjen e energjisë në mesin e njerëzve me obezitet. Ata janë gjithashtu në kërkim për të hetuar nëse këto efekte të stërvitjes në qelizat e gjakut janë parë edhe në kushte të tjera kronike të shoqëruara me rritjen e inflamacionit.

Hetuesi kryesor, Dr Michael De Lisio ishte i kënaqur nga ndikimi që pati ndërhyrja ushtarake në disa prej shprehive ushtrimore të pjesëmarrësve:

“Ky hulumtim është i rëndësishëm sepse na ndihmon të kuptojmë se si dhe pse stërvitja përmirëson shëndetin e njerëzve me obezitet”.

“Pas pjesëmarrjes në ndërhyrjen e stërvitjes, disa pjesëmarrës u frymëzuan për të marrë pjesë në gjysmë maratonë. Ky entuziazëm për ushtrimin dhe ndërtimin e zakonit të rritjes së aktivitetit fizik është një nga aspektet më të dobishme për kryerjen e këtyre llojeve të gjykimeve të ushtrimit të njeriut “./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë