Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Sa janë të dobishme frutat për shëndetin tuaj?

Rekomandimi më i zakonshëm shëndetësor në botë është ngrënia e pemëve dhe perimeve.

Gjithkush e di se frutat janë të shëndetshme – ato janë ushqime të vërteta, me plot minerale të shëndetshme.

Shumica e tyre janë gjithashtu shumë të përshtatshme. Disa njerëz i quajnë “ushqim i shpejtë i natyrës”, sepse ato janë kaq të lehta për tu kryer dhe përgatitur.

Megjithatë, frutat kanë nivel të lartë të sheqerit në krahasim me ushqimet e tjera.

Për këtë arsye, ju mund të pyesni nëse ato janë me të vërtetë të shëndetshme pas gjithë kësaj.

 Shumë prova kanë treguar se marrja e tepruar e sheqerit të shtuar është e dëmshme. Kjo përfshin sheqer të tryezës (saharozë) dhe shurup misri (fruktozë) të lartë. Një arsye tjetër që konsumimi i tepërt i sheqerit është i dëmshëm është efekti negativ metabolik i fruktozës kur konsumohet në sasi të mëdha.

Shumë njerëz tani besojnë se për shkak se sheqernat e shtuara janë të këqija, e njëjta duhet të zbatohet për frutat, të cilat gjithashtu përmbajnë fruktozë.

Megjithatë, kjo është një ide e gabuar. Fruktoza është e dëmshme vetëm kur konsumohet në sasi të mëdha, dhe është e vështirë të merret sasi e tepërt e fruktozës nga frutat.

Edhe po të hahet fruti i tërë, është pothuajse e pamundur të konsumohet fruktoza e mjaftueshme për të shkaktuar dëm.

Frutat janë të ngarkuara me fibra, ujë dhe kanë rezistencë të konsiderueshme të përtypjes.

Për këtë arsye, shumica e frutave (si mollët) marrin kohë si për tu ngrënë ashtu edhe për tu tretur, që do të thotë se fruktoza godet ngadalë në mëlçi.

Plus, fruti është tepër i mbushur. Shumica e njerëzve do të ndjehen të ngopur pasi të hanë një mollë të madhe, e cila përmban 23 gram sheqer, 13 prej të cilave 4 janë fruktozë. Një mollë e vetme do t’ju bëjë të ndiheni të ngopur dhe më pak të prirur për të ngrënë më shumë ushqime. Anasjelltas, një pije e gazuar ka efekt shumë të dobët për të dhënë ndjesinë e ngopjes dhe njerëzit nuk e kompensojnë sheqerin duke ngrënë më pak ushqim.

Kur fruktoza godet shpejtë dhe në sasi të mëdha të mëlçisë, siç është rasti kur pini pije të gazuara, mund të ketë efekte të padëshirueshme shëndetësore me kalimin e kohës.

Sidoqoftë, kur hapet ngadalë dhe në sasi të vogla të mëlçisë tuaj, siç është rasti kur hani një mollë, trupi juaj përshtatet mirë për të metabolizuar lehtësisht fruktozën./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë