Enj, Maj 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Pse njerëzit që largohen nga zyra në orën 17 kanë një jetë më të mirë?!

Sipas hulumtimeve të bëra, nuk ka absolutisht asnjë përfitim nga puna e orëve shtesë, ajo sjell dëm jo vetëm në punën që bëni, por edhe në jetën tuaj shoqërore, mendore dhe shëndetin tuaj në përgjithësi. 

Mund të mos ndjeheni kësisoj kur është ora 6 ose 7 e darkës dhe ju jeni akoma në zyrë, por na besoni, njerëzit që lënë punën në kohë janë më të shëndetshëm dhe më të lumtur.

Prandaj, ja pse ia vlen ta lini punën në kohë dhe të shkoni në shtëpi.

  • Puna për orë të gjata nuk është produktive

Studimet kanë treguar që pas një pike të caktuar, të punosh më shumë orë ka pak a shumë të njëjtën prodhim – d.m.th., çdo orë shtesë në zyrë është shumë më pak produktive se ajo e mëparshmja dhe madje shkakton ulje koncentrimit. Kjo është arsyeja pse shumë vende të punës e matin produktivitetin në vend të orarit dhe nuk kujdesen në fakt nëse punoni më pak orë, për sa kohë që ju të pëfundoni punën me sukses.

  • Ju qëndroni më të shëndetshëm

Orari shtesë i punës rezulton në një rrezik të shtuar të sëmundjeve kardiovaskulare, lodhjes, niveleve të ulëta të energjisë dhe shëndetit të dobët. Një studim i kryer në 3 kontinente zbuloi se njerëzit që punojnë mbi 55 orë në javë kanë një rrezik 33% më të madh të goditjes në tru, krahasuar me njerëzit që punojnë nën 40 orë në javë. Po ashtu, sipas këtij studimi, punonjësit e mbingarkuar kanë një rrezik prej 13% më të madh të sëmundjes koronare të zemrës.

  • Ju e dini se si të mbroni kufijtë tuaj

Vendosja e kufijve dhe njoftimi i kolegëve tuaj që po dilni nga zyra në orën 5 pasdite, edhe nëse ata preferojnë të qëndrojnë vonë, vendos atmosferën e duhur në zyrë. Shpesh njerëzit nuk largohen me kohë vetëm sepse nuk duan të jenë delet e zeza dhe duket se nuk janë aq të përkushtuar. Është e rëndësishme të kuptoni se ku mbaron puna dhe fillon jeta juaj, ose mund të harroni plotësisht veten tuaj.

  • Do të shijoni më shumë këtë kohë të lirë dhe do të merrni një sasi të përshtatshme pushimi

Ju kurrë nuk mund të ndjeheni të lodhur nga qëndrimi vonë në zyrë dhe madje mund ta doni punën tuaj, por kur i jepni vetes leje të lini tavolinën tuaj në kohë, do të mësoni se sa bukur është të keni një orë shtesë ose 2 çdo ditë, vetëm për veten. Të qëndrosh me familjen dhe miqtë, të luash sporte, të çosh qenin tënd në një park dhe të kushtosh kohë për hobi tend, ska diçka më mirë!

Këto aktivitete plotësojnë furnizimet tona me energji. Ju nuk duhet të përfshini njerëz të tjerë në aktivitetet tuaja të kohës së lirë, nëse nuk dëshironi. Edhe të bësh një meditim, të bësh thonjtë e tu, ose të kalosh kohën në natyrë – të kesh kohë “për vetën” është thelbësore për shëndetin mendor dhe fizik afatgjatë, dhe, sigurisht, ka ndikim të madh në produktivitetin tonë dhe cilësinë e jetës në përgjithësi./Familja Jonë 

Youtube

Arkiva

Kategoritë