Die, Shk 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse ju nuk duhet ta ngacmoni fëmijën tuaj për të pasur një ‘të dashur’ ?!

Kur fëmijët janë shumë të rinj, shpesh e gjejnë tepër të lehtë për të bërë shumë miq për të luajtur me ta.

Fëmijët lidhen me gjërat më të thjeshta, më të parëndësishme dhe i kushtojnë shumë pak vëmendje nëse pala tjetër e tyre është e njëjtë me gjininë e tyre apo jo.

Dhe sipas Vanessa LoBue, një profesoreshë asistente e Psikologjisë në Universitetin Rutgers në Nju Xhersi, kjo është për shkak se fëmijët e vegjël nuk i njohin të gjitha këto stereotipe gjinore deri sa të fillojnë të rriten.

Duke folur për smartparenting.com.ph, Vanessa shpjegoi: “Në hulumtimin tim kam zbuluar se fëmijët nuk fillojnë të vënë re dhe të kenë sjellje të stereotipizuara gjinore (p.sh. duke preferuar ngjyrat si rozë ose blu) deri në moshën dy vjeçare ose tre. “

Këto stereotipa gjinore, po u mësuan njëherë, mund të pengojnë rritjen e miqësisë midis djemve dhe vajzave teksa fillojnë të vëjnë re dallimet midis tyre dhe të bëhen të ndërgjegjshëm për to.

Përveç kësaj, një nga gjërat kryesore që mund të pengojnë një miqësi mes djaloshit dhe vajzës është presioni i hershëm që prindërit vënë në marrëdhënie, duke iu referuar miqve të tyre si “i dashuri” ose “e dashura” e tyre.

Ngacmimi i fëmijës suaj për këtë, kur nuk kuptojnë plotësisht se çfarë nënkuptojnë termat, mund të bëjë që ata të ndjehen të turpëruar.

Në një artikull të kohëve të fundit për CNN, kolumniste e këshillave për prindër Elissa Strauss argumentoi se mund të ishte më mirë thjesht të inkurajonte miqësi mes djemve dhe vajzave, pa vënë etiketa mbi të.

Ajo shkroi: “Miqësitë e vajzave dhe djemve mund të ndihmojnë në heqjen e disa prej këtyre kontestimeve të socializuara gjinore”.

“Kur prindërit miratojnë këto marrëdhënie, ata u dërgojnë fëmijëve të tyre mesazhin se nuk është në rregull vetëm të luajnë me një gjini tjetër, por është gjithashtu mirë që të luajnë ashtu si ata. Fëmijët mësojnë shpejt”.

Ka përfitime të ndryshme të tjera që mund të vijnë nga miqësitë djalë-vajzë.

Këto përfshijnë mësimin e pikave të forta të njëri-tjetrit, mësimin e mënyrave të ndryshme të zgjidhjes së konflikteve dhe përmirësimin e marrëdhënieve romantike në jetën e mëvonshme.

Kjo për shkak se tradicionalisht vajzat pëlqejnë të flasin më shumë se djemtë, të cilët preferojnë të përqëndrohen në rregullat në krahasim me emocionet e tyre – por duke luajtur me vajzat mund t’i inkurajojnë ata që të hapen më shumë.

Psikologu Michael C. Reichert shtoi:

“Nëse djemtë janë në gjendje të mbajnë marrëdhënie të ngushta me vajzat dhe të negociojnë miqësi me to [përderisa janë të rinj], atëherë ata bëhen më të përgatitur për marrëdhënie romantike, sesa t’i shohin ato thjesht si kënaqësi seksuale”./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë