Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Këshilla për parandalimin e alergjive ushqimore tek fëmijët

Shumë prindër të foshnjave dhe fëmijëve të vegjël sot kanë alergji ushqimore në listën e tyre të shqetësimeve të përditshme. Tani, udhëzimet e përditësuara nga Akademia e Pediatrisë, të publikuara në pediatri, u japin prindërve të shqetësuar informacionet e fundit mbi atë se çfarë funksionon dhe çfarë nuk parandalon dhe menaxhon alergjitë ushqimore.

Së pari, udhëzimet e reja sugjerojnë se nuk ka dobi për të vonuar futjen e ushqimeve shumë alergjike si kikirikë, vezë, peshk dhe qumësht përtej moshës tipike të rekomanduar prej 4-6 muajsh. Ekspozimi i foshnjave tek alergenet e mundshëm deri në 4 muaj mund të ndihmojë në parandalimin e alergjive, edhe në ato me histori familjare të alergjive ose në ato me rrezik më të lartë se normal për arsye të tjera.

Kjo për shkak se trakti i tretjes përmban qeliza unike të sistemit imunitar dhe kur këto qeliza janë të ekspozuara ndaj proteinave të veçanta alergjike si ato në produktet e kikirikut, një fëmijë do të jetë në gjendje t’i tolerojë ato.

Përveç kësaj, udhëzimet rekomandojnë kundër shmangies së alergeneve të zakonshme të ushqimit gjatë shtatzënisë ose gjatë dhënies së gjirit, sepse duke bërë kështu, nuk ul rrezikun e alergjive ushqimore tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Por ushqimi ekskluziv me gji për të paktën tre muaj duket të zvogëlojë rrezikun për kushtet alergjike si ekzema dhe astma.

Përveç ekspozimit të hershëm, një tjetër çelës për parandalimin e alergjive të ushqimit në fëmijët dhe të rriturit është ekspozimi i rregullt. Prindërit duhet të vazhdojnë tu japin ushqimet  foshnjave që tolerojnë mirë disa herë në javë dhe fëmijët dhe të rriturit duhet të hanë një shumëllojshmëri ushqimesh për të nxitur ushqimin e mirë dhe për të parandaluar alergjitë ushqimore./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë