Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të dimë për alergjitë?

Çfarë është një alergji?

Kjo është ajo që ndodh kur sistemi imunitar reagon ndaj diçkaje që zakonisht është e padëmshme. Ata që e shkaktojnë, të cilat mjekët e quajnë “alergeneve”, mund të përfshijnë polen, myk, ushqime të caktuara ose gjëra që irritojnë lëkurën tuaj.

Alergjitë janë shumë të zakonshme.

Çfarë ndodh gjatë një reaksioni alergjik?

Fillon kur të hyni në kontakt me një nxitës që thithni, gëlltitni ose merrni në lëkurën tuaj.

Në përgjigje, trupi juaj fillon të bëjë një proteinë të quajtur IgE, e cila kap në alergjen. Pastaj histamine dhe kimikate të tjera lëshohen në gjak. Kjo shkakton simptomat që vëreni.

Cilat janë simptomat?

Simptomat tuaja varen nga mënyra se si jeni të ekspozuar – nëpërmjet ajrit, lëkurës suaj, ushqimit, ose perms insekteve.

Nëse keni një alergji të hundës (një që është shkaktuar nga diçka që ju thithni), simptomat e zakonshme përfshijnë:

Kruarje

Teshtimë

Hundë e lëngshme

Ndjeheni të lodhur ose të sëmurë.

Simptomat e zakonshme të një alergjie të lëkurës përfshijnë skuqjen dhe koshere (një skuqje me arna të ngritura të kuqe).

Alergjitë e ushqimit gjithashtu mund të shkaktojnë dhimbje stomaku, të vjella dhe diarre.

Nëse një goditje e insekteve ishte shkaktari, do të keni ënjtje, skuqje dhe dhimbje ku ju goditi.

Simptomat mund të shkojnë nga buta në të rënda. Shumica largohen menjëherë pas ndalimit të ekspozimit.

Simptomat e moderuara mund t’ju bëjnë të ndiheni të sëmurë, sikur të keni një të ftohtë apo edhe grip.

Reagimet e ashpra alergjike janë ekstreme./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë