Pre, Sht 22, 2023
Banner Top
Banner Top
A mund të shkaktojnë alergji përbërësit ‘joaktivë’ të tabletave?

“Kur isha duke drejtuar një klinikë të alergjisë, shpesh kisha arsye për të parë të ashtuquajturat përbërës inaktivë në tableta, kapsula dhe kremra”.

Edhe pse këta përbërës quhen joaktivë, shumë prej tyre nuk janë.

Ata mund të shkaktojnë alergji. Plus, në çdo mjekësi të dhënë, ato mund të përbëjnë 90% të përmbajtjes.

Këto përbërës “joaktivë” quhen “ekscipients” dhe janë atje për të paketuar drogën aktive. Nëse mendoni për këtë, barna aktive mund të jetë vetëm 50 mg, por vjen si një tabletë që peshon 500 mg.

Dallimi midis barit aktiv dhe peshës së etiketuar është pesha e ekscipientëve, 450mg.

Nëse jeni alergjik ndaj ndonjërit prej këtyre përbërësve, kjo sasi mund të shkaktojë shumë telashe.

A & E regjistron çdo vit rreth 1.3 milion vizita për reagime të këqija ndaj drogave.

Hulumtimi i ri nga Instituti i Teknologjisë i Massachusetts thotë se shumë nga këto reagime mund të mos jenë të drogës aktive.

Të gjithë përbërësit në një ilaç, aktiv ose joaktiv, duhet të zbulohen, qoftë në etiketë ose në paketim.

Përbërësit joaktivë që mund të mos jenë aq të dukshëm sa ato aktivë janë kryesisht gjërat që zakonisht konsiderohen si të sigurta nga autoritetet e mjekësisë.

Diçka që është e sigurt për shumicën dërrmuese të njerëzve, megjithatë, mund të përbëjë rreziqe serioze për një pjesë të vogël të popullsisë.

Për shembull, gluteni përdoret si një ekscipient. Por një në çdo 100 njerëz në Britani të Madhe ka sëmundje dhe nuk mund të hanë gluten.

Një studim i vitit 2013 mbi 200 medikamentet më të përshkruara më shumë zbuloi se shumica kishin gluten në to – megjithatë të vogla – që mund të kishin shkaktuar një reagim në një person me sëmundje celiac.

Autori i lartë i studimit, Dr. Giovanni Traverso tha: “Unë mendoj se ka një keqkuptim të jashtëzakonshëm të ndikimit të mundshëm që mund të kenë përbërësit joaktivë”.

Ai dhe ekipi i tij u orvatën të përpiqen të përcaktojnë këtë ndikim, duke marrë parasysh studimet e mëparshme që përmendën reagimet e këqija të drogës.

Ata gjetën 93% të barnave që përmbajnë përbërës që mund të shkaktojnë reaksione alergjike, duke përfshirë ngjyra, gluten, laktozë ose sheqerna.

Dhe këta përbërës gjoja “joaktivë” përbënin më shumë se gjysmën (55%) të shumicës së barnave dhe madje 99% të disa të tjerave.

Tani studiuesit shpresojnë që mjekët, pacientët, firmat e drogës dhe rregullatorët të inkurajohen të zbulojnë përbërësit më qartë dhe madje të shtyjnë për formulime alternative të drogës.

“Unë mendoj se të gjitha këto duhet të vijnë së bashku,” tha Dr. Traverso.

“Edukimi, rritja e vetëdijes dhe legjislacioni janë të rëndësishme”./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë