Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
Cilët persona rrezikohen nga alergjia e polenit?

Ekipi intervistoi mbi 1,700 njerëz nga zona e Augsburgut në Gjermani për alergjitë e tyre.

Udhëhequr nga Claudia Traidl-Hoffmann, Drejtore e Qendrës Universitare për Shkencat e Shëndetit në Spitalin Universitar Augsburg (UNIKA-T) dhe Profesor i Mjekësisë Mjedisore në TUM, ekipi u diferencua në mes të alergjive shumëvjeçare ose jo-sezonale, të tilla si ato të shkaktuara nga shtëpia, marimangat e pluhurit ose flokët e kafshëve, alergjitë sezonale të shkaktuara nga bari për shembull, dhe alergji ndaj substancave të tjera si ushqimi.

Pjesëmarrësit e studimit gjithashtu iu përgjigjën pyetjeve rreth shëndetit të tyre psikologjik. Fokusi këtu ishte në depresion, çrregullime ankthi të përgjithshëm – të cilat ndikojnë në të gjitha aspektet e jetës së përditshme – dhe stresi akut mendor.

 “Ka studime që përqendrohen në komponentët psikologjikë të sëmundjeve të lëkurës ose astmës alergjike. Për herë të parë ne jemi në gjendje të tregojmë lidhje me alergjitë sezonale”, shpjegon Katharina Harter, autori kryesor i botimit.

Rreth një e katërta e të anketuarve (27.4%) deklaruan se vuanin nga alergjitë, me 7.7 përqind raportim shumëvjeçar, 6.1 përqind sezonal dhe 13.6 përqind forma të tjera të reaksioneve alergjike.

Ndikimi i provuar i faktorëve psikologjik

Doli se njerëzit me çrregullime ankthi të përgjithshëm vuajtën edhe më shpesh nga alergjitë e polenit, por jo nga alergjitë gjatë gjithë vitit. Statistikisht, këto ishin më pak të shpeshta në grupin e të sëmurëve të ankthit. Një shpjegim i mundshëm për këtë mund të jetë se njerëzit me

alergji të vazhdueshme zhvillojnë strategji të ndryshme përballuese për t’u marrë me stresin, të cilat i mbrojnë nga çrregullimet e ankthit.

Nga ana tjetër, ka pasur një korrelacion pozitiv ndërmjet alergjive shumëvjeçare dhe depresionit ose episodeve depresive. Megjithatë, struktura e studimit nuk ka lejuar sqarimin nëse alergjitë rritin ndjeshmërinë ndaj depresionit ose nëse vetë depresioni është një faktor rreziku për alergji. Ajo që habiti ekipin hulumtues ishte fakti se faktorët psikologjikë kishin pak – nëse ka ndonjë – ndikim në shfaqjen e ushqimit dhe alergjive të drogës.

Hetimet e mëtejshme janë planifikuar

Faktorët e mundshëm lehtësues që mund të dëmtojnë marrëdhëniet shkakësore janë përjashtuar statistikisht në këtë studim. Këto përfshinin moshën, statusin e duhanit / jo-duhanit, gjininë dhe predispozitat familjare (p.sh. për astmë alergjike). Megjithatë, Harter gjithashtu përshkruan dobësitë e studimit: “Ne kemi një moshë mesatare relativisht të lartë prej 61 vjetësh, kështu që të rinjtë janë mjaft të nënpërfaqësuara këtu, gjetjet bazohen gjithashtu në raporte personale sesa në diagnozat zyrtare të alergjisë. Por kemi mostra të gjakut nga të gjithë pjesëmarrësit dhe synojnë të verifikojnë shkencërisht këtë pikë, “konfirmon ajo. Sipas Prof. Traidl-Hoffmann, çfarë thekson veçanërisht ky studim është rëndësia e kushtimit të kohës së mjaftueshme për pacientët. Kjo është mënyra e vetme për të plotësuar vlerësimet klinike me aspekte psikosociale për të mbështetur një qasje të integruar terapeutike, siç është ajo e praktikuar nga Klinika Universitare e Ambulancës për Mjedisin në UNIKA-T./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë