Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Ekspozimi ndaj dritës blu gjatë natës po shkatërron gjumin e të rinjëve!

Problemet e gjumit tek adoleshentët mund të përmirësohen pas vetëm një jave duke kufizuar ekspozimin në mbrëmje nga ekranet që lëshojnë dritë si: telefona celularë, tableta dhe kompjutera, sugjeron një studim.

Hulumtimi tregon se duke zvogëluar ekspozimin e tyre ndaj pajisjeve të dritës blu në mbrëmje, adoleshentët mund të përmirësojnë cilësinë e gjumit dhe të ulin simptomat e lodhjes, mungesën e përqëndrimit dhe ndryshimeve të disponimit pas shtatë ditëve.

Studimet e mëparshme kanë treguar se ekspozimi i tepruar para gjumit në dritën blu të emetuar nga pajisjet mund të ndikojnë në tru dhe prodhimin e hormonit të gjumit, melatonin, duke ndikuar në cilësinë e gjumit.

Hulumtimi i ri nga Holanda zbuloi se adoleshentët që kishin më shumë se katër orë në ditë para ekranit, kishin më shumë simptoma të humbjes së gjumit.

Ekipi bëri një gjykim për të vlerësuar efektet e bllokimit të dritës blu me syze gjatë mbrëmjes në modelin e gjumit prej 25 përdoruesve të shpeshtë.

Bllokimi i dritës blu me syze dhe mospërdorimi i ekranit rezultoi në shfaqjen e gjumit dhe të zgjimit 20 minuta më parë dhe një reduktim të simptomave të raportuara të humbjes së gjumit në pjesëmarrësit pas një jave.

Dr. Dirk Jan Stenvers nga departamenti i endokrinologjisë dhe metabolizmit në UMC të Amsterdamit tha: “Adoleshentët harxhojnë gjithnjë e më shumë kohë në pajisjet me ekrane dhe ankesat e gjumit janë të shpeshta në këtë grupmoshë”.

“Këtu tregojmë shumë thjesht se këto ankesa të gjumit mund të ndryshohen lehtësisht duke minimizuar përdorimin e ekranit në mbrëmje ose ekspozimin ndaj dritës blu. Bazuar në të dhënat tona, ka të ngjarë që ankesat e gjumit të adoleshentëve dhe fillimi i vonuar i gjumit të paktën të jenë të ndërmjetsuara pjesërisht nga drita blu nga ekranet”.

Studimi ishte një projekt bashkëpunues ndërmjet Institutit Holandez të Neurosciencës, UMC të Amsterdamit dhe Institutit Kombëtar Holandez për Shëndetin Publik dhe Mjedisin.

Ekspertët përshëndetën hulumtimin, të paraqitur në takimin vjetor të Shoqërisë Evropiane të Endokrinologjisë në Lion, Francë, por paralajmëroi se duhej punë e mëtejshme për të marrë në pyetje gjetjet e saj.

Kevin McConway, profesor emeritus i statistikave të aplikuara në Universitetin e Hapur, tha: “Përballë kësaj, ky hulumtim i ri duket sikur të ketë gjetur diçka interesante, por ka disa arsye pse nuk mund të ketë.

“Për një gjë, është bazuar në një formë abstrakte të konferencës, kështu që gjithçka që kemi është abstrakti dhe një deklaratë për shtyp, dhe asnjëra prej tyre nuk përmban të gjitha detajet që unë do të dëshiroja të kontrolloja në vlerësimin e hulumtimit. Gjithashtu, nuk do të ketë kaluar ende përmes rishikimit të plotë të kolegëve, kështu që nuk mund të besoj se shkencëtarët e tjerë kanë kontrolluar të gjitha gjërat”.

Dallimet në modelet e gjumit midis përdoruesve të shpeshtë dhe të rrallë mund të shkaktohen nga dallimet në përdorimin e ekranit, ose mund të mos kenë të bëjnë fare me këtë.

“Dhe përmirësimet në gjumë, kur përdoruesit e shpeshtë mbanin syze që prenë dritën blu ose kur nuk përdorin ekranet për një javë, mund të jenë shkaktuar nga syzet e veçanta ose shmangia e ekraneve, por ka edhe arsye të tjera potenciale për ato përmirësime në gjumë që mund të shpjegojnë të gjeturat të paktën pjesërisht. “/Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë