Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Ky çrregullim i gjumit e rrit rrezikun për sëmundjen e Parkinsonit

Të dhënat nga Institutet Kombëtare të Shëndetit (NIH) tregojnë se çdo vit, rreth 50,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara mësojnë se kanë sëmundjen e Parkinsonit, një gjendje neurologjike që ndikon në funksionin motorik të një personi dhe e ekspozon ndaj problemeve të tjera neurodegjenerative, siç është sëmundja Alzheimer .

Studiuesit ende nuk e kuptojnë plotësisht se çfarë e shkakton sëmundjen e Parkinsonit, por ata kanë identifikuar disa faktorë rreziku që mund të predispozitojnë një person për të zhvilluar këtë gjendje.

Këto përfshijnë moshën dhe gjininë e një personi, si dhe disa faktorë gjenetikë. Megjithatë, mbetet një sfidë për të vendosur se kush ka gjasa të zhvillojë sëmundjen e Parkinsonit në një pikë në jetën e tyre.

Megjithatë, një ekip hulumtuesish nga Universiteti McGill në Montreal të Kanadasë vendosi të shihte nëse një faktor i veçantë – një çrregullim gjumi i quajtur REM çrregullim i sjelljes së gjumit (RBD) – mund të jetë një parashikues i mirë i rrezikut.

Ky problem i gjumit quhet RBD sepse ndodh gjatë fazës REM të gjumit, në të cilën trupi i një personi paralizohet në mënyrë efektive. Kjo paaftësi për të lëvizur pengon personin që të veprojë fizikisht nga çdo ëndërr që ata mund të përjetojnë dhe kështu i ndalon ata që të dëmtojnë veten ose të tjerët.

Njerëzit me RBD nuk e kanë këtë paralizë, që do të thotë se ata përfundojnë duke vepruar nga ëndrrat e tyre pa asnjë ide se ata po e bëjnë këtë.

Hulumtimet kanë treguar se shumë njerëz me RBD vazhdojnë të zhvillojnë sëmundjen e Parkinsonit, kështu që ekipi i Universitetit McGill vendosi të zbulojë nëse një diagnozë RBD mund të parashikojë me saktësi rrezikun e Parkinsonit.

Si autori kryesor Dr. Ron Postuma dhe kolegët shpjegojnë, duke vërtetuar se ky çrregullim i gjumit është një parashikues i mirë i mundshëm i Parkinsonit, në të ardhmen, që do ti lejojë specialistët të identifikojnë njerëzit në rrezik dhe t’u ofrojnë atyre terapitë eksperimentale që mund të vonojnë ose parandalojnë fillimin e kësaj gjendje neurologjike.

Çrregullimi i gjumit parashikon rrezik

Për të vendosur forcën e lidhjes midis dy gjendjeve, hulumtuesit kanë punuar me 1,280 njerëz me çrregullime të sjelljes së gjumit REM në 24 qendra të Grupit Ndërkombëtar të Studimit RBD.

Studiuesit vlerësuan funksionin motorik të pjesëmarrësve, aftësitë njohëse dhe aftësitë shqisore për një numër vitesh. Pas një periudhe 12-vjeçare të ndjekjes, ata zbuluan se 73.5 përqind e njerëzve të përfshirë në këtë studim kishin zhvilluar sëmundjen e Parkinsonit.

Për më tepër, pjesëmarrësit që kishin filluar të përjetonin çështje të funksionit motorik në këtë periudhë, kishin një rritje të trefishtë në rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së Parkinsonit ose kushteve të lidhura me të, siç është çmenduria me trupat Lewy.

Gjithashtu në rrezik të lartë ishin pjesëmarrësit të cilët kishin zhvilluar dëmtime njohëse ose filluan të përjetonin probleme me shqisën e të nuhaturit.

Këto rezultate konfirmojnë se prania e RBD është, me të vërtetë, një parashikues i fortë i sëmundjes së Parkinsonit. Aq më tepër, pasi hulumtuesit zhvilluan studimin në qendra në Amerikën e Veriut, Evropë dhe Azi, që do të thotë se rezultatet zbatohen për popullata të ndryshme./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë