Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
E vërteta e pathënë e shenjave të lindjes

Shenjat e lindjeve mund të gjenden në mbi 80 përqind të bebeve, sipas BabyCenter.

Këto shenja janë ose të pranishme gjatë lindjes ose zhvillohen brenda disa muajsh nga lindja e një fëmije. Nëse, si shumica e njerëzve, ju keni një shenjë lindjeje, me siguri nuk është diçka për të cilën keni menduar shumë.

Shenjat e lindjeve janë mjaft normale dhe shumë të zakonshme, në fund të fundit, kështu që ekziston një shans i mirë që shpesh harroni se madje keni një të tillë. Këto copëza në dukje të thjeshta të lëkurës kanë shumë më tepër sesa plotësojnë syrin. Shenjat e lindjeve kanë qenë prej kohësh një objekt magjepsjeje në të gjithë globin, dhe njerëzit kanë formuar disa besime interesante rreth tyre ndër shekuj.

Pavarësisht nëse keni një vështrim interesant, nuk do t’i shikoni kurrë shenjat e lindjes përsëri në të njëjtën mënyrë, pasi të mësoni këto detaje interesante rreth tyre.

 Nga shkenca prapa shenjave të lindjeve deri te bestytnitë që i rrethojnë, këtu është gjithçka që ke dashur të dish ndonjëherë për shenjat e lindjes.

Ekzistojnë më shumë lloje të shenjave të lindjes sesa mund të kuptoni

Ekzistojnë disa lloje të shenjave të lindjes, dhe ato mund të ndahen në dy kategori kryesore. Së pari, ka shenja të kuqe, të quajtura shenjat e lindjes vaskulare ose hemangjomat. Kategoria e dytë kryesore e shenjave të lindjes përbëhet nga copëza të pigmentuara të lëkurës. Këto shenja të pigmentuara përmbajnë pika kafe-au-lait dhe pika mongoleze. Besoni apo jo, molet konsiderohen gjithashtu si një lloj shenje lindjeje – por vetëm nëse ndodh që të keni lindur me to. Mole që zhvillohen më vonë në jetë janë thjesht mole dhe nuk konsiderohen se janë shenja të lindjes. Molet gjithashtu mund të ndahen në dy kategori të gjera të tyre: të sheshta dhe të ngritura.

Shkencëtarët nuk janë plotësisht të sigurt se çfarë shkakton shenjat e lindjes

Shkenca ka përparuar shumë me kalimin e viteve, por ende nuk mund të na tregojë gjithçka. Shenjat e lindjeve janë një nga ato gjëra që, për një arsye ose një tjetër, janë ende në mëdyshje të komunitetit shkencor. Sipas NHS, shenjat e lindjes vaskulare janë rezultat i “enëve të gjakut anormale”, ndërsa shenjat e lindjes të pigmentuara janë rezultat i “grupimeve të qelizave të pigmentit”. Kjo shpjegon se si shenjat e lindjes marrin ngjyrën e tyre, por çfarë i bën ato të formohen?

Një bestytni e vjetër fajëson nënat për shenjat e lindjes

Edhe pse nuk e dimë me siguri se nga vijnë shenjat e lindjes, shumë kultura janë përpjekur të zgjidhin misterin. Një nga mitet më të qëndrueshme në lidhje me shenjat e lindjes, lidh nënat shtatzëna me këto shenja misterioze. Sipas kësaj bestytnie të zakonshme dhe të përhapur (përmes Atlantikut), “nëse keni një mall për ushqimin dhe nuk e përmbushni atë mall, dhe e gërvishtni veten, fëmija juaj do të lindë me një shenjë në formën e ushqimit ”. Kjo legjendë vazhdon të besohet në disa vende, përfshirë Izraelin, Egjiptin, Brazilin dhe Italinë.

Disa lloje të shenjave të lindjes zbehen me moshën

Ekzistojnë disa lloje shenjash që pothuajse gjithmonë zbehen me moshën. Një nga shenjat kryesore të lindjes që zakonisht zhduket ndërsa fëmija rritet, është vendi mongol. Kjo shenjë lindjeje shpesh gabohet për një shenjë të abuzimit të fëmijëve sepse është një shenjë si bruizë që mbulon një foshnjë në një copë të madhe blu ose të zezë. Pikat mongole zakonisht gjenden te njerëzit me ngjyra të errëta të lëkurës, dhe, sipas Diagnostifikimit Diferencial për Terapistët Fizikë, ato janë “shumë të zakonshme tek fëmijët me origjinë aziatike, afrikane, indiane, amtare amerikane, polinezian, ose hispanik.” Pikat mongole pothuajse gjithmonë plotësisht zhduken gjatë kohës që një fëmijë mbush 5 vjeç.

Shenjat e lindjeve ndonjëherë hiqen në formë kirurgjikale

Jo të gjithëve u pëlqen të kenë shenjat e lindjes, veçanërisht kur janë në vende të spikatura siç është fytyra. Nëse shenjat e tyre të lindjes nuk janë lloji që zbehet me kalimin e kohës, shumë do të zgjedhin t’i heqin me lazer ose me operacion. Heqja e shenjës së lindjes nuk është gjithmonë për qëllime estetike, sidoqoftë. Sipas NYU Langone Health, në disa raste, mjekët do të rekomandojnë që llojet e caktuara të shenjave të lindjes të hiqen për arsye mjekësore.

Shenjat e lindjeve janë zakonisht të padëmshme

Ndërsa shumë njerëz mund të jenë të vetëdijshëm për shenjat e tyre të lindjes, lajmi i mirë është se ato janë plotësisht normale dhe, për pjesën më të madhe, të padëmshme. Megjithatë, ndonjëherë, shenjat e lindjes mund të jenë një tregues i një sëmundjeje. Fëmijët që kanë një nevus kongjenitale, janë më të rrezikuar nga kanceri I lëkurës, kështu që këto lloje të shenjave të lindjes duhet të monitorohen nga një profesionist mjekësor gjatë gjithë jetës së fëmijës./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë