Mër, Sht 28, 2022
Banner Top
Banner Top
Disa nga simptomat e zakonshme të leukemisë

Krahas prekjes së trurit dhe zorrëve, kanceri mund të ndikojë edhe te gjaku, veçanërisht qelizat e bardha të gjakut.

Ndërsa qelizat e kuqe të gjakut ndihmojnë në bartjen e oksigjenit nëpër trup në organet vitale, qelizat e bardha të gjakut veprojnë si linja e parë e mbrojtjes së sistemit imunitar kundër çdo patogjeni pushtues.

Nëse këto qeliza të bardha të gjakut ndryshojnë dhe bëhen kancerogjene, kjo jo vetëm që ndikon në aftësinë e trupit për të luftuar infeksionet, si të gjithë kanceret, ajo mund të jetë edhe fatale.

Ndonëse nuk është kanceri më i zakonshëm, organizatat bamirëse kohët e fundit kanë bërë thirrje për një ndërgjegjësim më të madh për sëmundjen në dritën e rezultateve nga një studim i fundit mbi njohuritë e publikut.

Kur një sondazh i fundit u krye nga organizatat bamirëse Leukaemia UK dhe Leukaemia Care, ata nuk ishin të përgatitur për rezultatet me të cilat do të përballeshin. Ajo që ata gjetën ishte se vetëdija e publikut për simptomat e leukemisë “nuk ekzistonte”.

Edhe pse në disa raste, kjo mund të supozohet të jetë një nënvlerësim, nuk është në rastin e leukemisë me vetëm një për qind të pacientëve që dinë simptomat kryesore të gjendjes, ekuivalente me vetëm një në 100 njerëz.

Për më tepër, sondazhi i tyre zbuloi se rreth 42 për qind e të anketuarve nuk dinin një simptomë të vetme, ndërsa vetëm 11 për qind e dinin se infeksionet e përsëritura ishin një shenjë e sëmundjes.

Cilat janë simptomat kryesore të leukemisë për t’u kujdesur?

Shenjat dhe simptomat kryesore të leukemisë janë:

  • Lodhja
  • Mavijosja
  • Gjakderdhja e pazakontë
  • Infeksionet e përsëritura.

Youtube

Arkiva

Kategoritë