Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Depresioni, llojet e tij dhe simptomat!

Depresioni është një çrregullim mendor i zakonshëm. Në nivel global, më shumë se 300 milionë njerëz të të gjitha moshave vuajnë nga depresioni.

Depresioni është shkaku kryesor i aftësisë së kufizuar në të gjithë botën, dhe është një kontribues i madh në ngarkesën e përgjithshme të sëmundjes globale. Gratë preken më shumë sesa burrat. Në rastin më të keq të tij, depresioni mund të çojë në vetëvrasje.Ekzistojnë trajtime efektive psikologjike dhe farmakologjike për këtë çrregullim.

Depresioni është i ndryshëm nga luhatjet e zakonshme të humorit dhe emocioneve ndaj sfidave në jetën e përditshme. Sidomos kur zgjasin shumë dhe me intensitet të moderuar ose të rëndë, depresioni mund të bëhet një gjendje e rëndë shëndetësore. Mund të shkaktojë që personi i prekur të vuajë shumë dhe të funksionojë dobët në punë, në shkollë dhe në familje

Edhe pse ka trajtime të njohura, efektive për depresionin, më pak se gjysma e të prekurve në botë (në shumë vende, më pak se 10%) marrin trajtime të tilla. Barrierat për kujdesin efektiv përfshijnë mungesën e burimeve, mungesën e ofruesve të trajnuar të kujdesit shëndetësor dhe stigmën sociale të shoqëruar me çrregullime mendore. 

Një pengesë tjetër për kujdesin efektiv është vlerësimi i pasaktë. Në vendet e të gjitha niveleve të të ardhurave, njerëzit që janë në depresion shpesh nuk diagnostikohen saktë, dhe të tjerët që nuk kanë çrregullim janë shpesh të diagnostikuar gabim.

Llojet dhe simptomat

Në varësi të numrit dhe ashpërsisë së simptomave, një episod depresiv mund të kategorizohet si i butë, i moderuar ose i rëndë.

Një dallim kryesor bëhet gjithashtu midis depresionit tek njerëzit që kanë ose nuk kanë histori episodesh maniake. Të dy llojet e depresionit mund të jenë kronike (d.m.th. gjatë një periudhe kohe të zgjatur) me relaps, veçanërisht nëse ato nuk trajtohen.

Depresioni i përsëritur: Ky çrregullim përfshin episode të përsëritura depresive. Gjatë këtyre episodeve, personi përjeton rënie të humorit, humbje interesi dhe kënaqësie dhe energji të zvogëluar që çon në aktivitet të zvogëluar për të paktën dy javë. 

Shumë njerëz me depresion vuajnë gjithashtu nga simptoma ankthi, gjumë të shqetësuar dhe mungesë oreksi dhe mund të kenë ndjenja faji ose vetëvlerësim të ulët, përqendrim të dobët dhe madje edhe simptoma të pashpjegueshme mjekësore.

Në varësi të numrit dhe ashpërsisë së simptomave, një episod depresiv mund të kategorizohet si i butë, i moderuar ose i rëndë. Një individ me një episod depresiv të butë do të ketë disa vështirësi në vazhdimin e punës së zakonshme dhe veprimtarive shoqërore, por me siguri nuk do të pushojë së funksionuari plotësisht. Gjatë një episodi të rëndë depresiv, nuk ka shumë të ngjarë që i sëmuri të jetë në gjendje të vazhdojë me aktivitete sociale, pune ose shtëpiake, përveç në një masë shumë të kufizuar.

Çrregullimi emocional dypolar: Ky lloj depresioni zakonisht përbëhet nga episodet maniake dhe depresive të ndara me periudha të humorit normal. Episodet maniake përfshijnë humor të ngritur ose irritues, mbi-aktivitet, presion të të folurit, vetëvlerësim të fryrë dhe një nevojë të zvogëluar për gjumë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë