Enj, Nën 30, 2023
Banner Top
Banner Top
Cilat janë shkaqet e dhimbjeve të pashpjegueshme të muskujve?

Dhimbjet e muskujve mund të shfaqen tek të rriturit dhe fëmijët. Në shumë raste, muskujt e lënduar dhe të dhimbshëm nuk kanë asgjë për t’u shqetësuar dhe do të zgjidhen pa trajtim mjekësor.

Megjithatë, dhimbjet e muskujve nganjëherë mund të jenë një simptomë e një sëmundjeje themelore.

Shkaqet e zakonshme të dhimbjeve të muskujve përfshijnë:

Trauma në një zonë të trupit

Infeksione virale

Dhimbjet e muskujve, të njohur edhe si mialgji, mund të ndjehen në çdo zonë të trupit që ka muskuj. Varësisht nga shkaku, sikleti, ato mund të jenë të lehta ose jashtëzakonisht të rënda.

Cilat janë shkaqet e dhimbjeve të muskujve?

Shkaqet më të zakonshme të dhimbjeve të muskujve përfshijnë:

Stresi

Stresi e bën më të vështirë trupin për të luftuar sëmundjen. Në njerëzit që janë të sëmurë dhe kanë muskuj të tensionuar, trupi përpiqet për të luftuar inflamacionin ose infeksionin.

Njerëzit mund të përpiqen të luftojnë stresin duke mësuar teknikat e relaksimit dhe duke u larguar nga situata të vështira kur është e mundur.

Deficiti ushqyes

Një person mund të përjetojë dhimbje muskulore, sepse ata nuk po marrin ushqimin e duhur nga dieta e tyre

Vitamina D luan një rol veçanërisht të rëndësishëm në sigurimin që muskujt të funksionojnë si duhet. Vitamina D ndihmon me thithjen e kalciumit, dhe një mangësi mund të çojë në hipokalcemi.

Hipokalcemia është një gjendje në të cilën niveli i kalciumit në gjak është i ulët, gjë që mund të ndikojë në kockat dhe organet përveç muskujve.

Dehidrimi

Një person i cili është i dehidruar mund të përjetojë dhimbje të muskujve.

Pirja e ujit të mjaftueshëm është jetësore për të mbajtur trupin të funksionojë siç duhet, pasi shpejt mund të fillojë të mbyllet pa lëngje adekuate.

Njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm për sasinë e ujit që ata pijnë. Shuma e rekomanduar është 6-8 gota ujë çdo ditë. Nëse moti i nxehtë ose stërvitja shkakton një person të djersitë më shumë se zakonisht, ata do të duhet të pijnë më shumë se kjo.

Tendosja

Këputjet, shtrembërimet dhe dëmtimet e tjera mund të shkaktojnë dhimbje të muskujve dhe parehati.

Njerëzit mund të gjejnë që një zonë e caktuar e trupit të bëhet e ashpër nëse është e lënduar. Tërheqja e muskujve mund të shkaktojë dhembje të muskujve.

Disa tërheqje nuk kanë nevojë për trajtim, por duhet të pushoni ose përdorni diçka të ngrohtë për të lehtësuar simptomat.

Megjithatë, nëse lëndimi shkakton dhimbje të konsiderueshme, duke kufizuar lëvizjen normale ose duke mos u përmirësuar me kalimin e kohës, këshillohet të bëni një takim me mjekun.

Mangësitë e gjumit

Mungesa e gjumit mund të ketë një ndikim të rëndë në trup.

Gjumi lejon që trupi të pushojë dhe të shërohet, dhe muskujt e një personi mund të dhembin nëse nuk arrijnë të flenë sa duhet.

Mungesa cilësisë së gjumit gjithashtu mund të bëjë që njerëzit të ndihen të ngadalshëm. Mund të ndikojë në aftësinë e njerëzve për të menduar qartë dhe për ta bërë më të vështirë për ta për të kryer detyrat e përditshme./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë