Sht, Nën 25, 2023
Banner Top
Banner Top
Dhimbja e muskujve, kur duhet të shqetësohemi?

Pothuajse të gjithë kanë dhimbje. Dhimbja e muskujve mund të përfshijë një zonë të vogël ose tërë trupin tuaj.

Megjithëse shumica e dhimbjeve të muskujve dalin më vete brenda një kohe të shkurtër, ndonjëherë ato mund të zgjasin për disa muaj. Dhimbja e muskujve mund të zhvillohet pothuajse kudo në trupin tuaj, duke përfshirë qafën, shpinën, këmbët dhe madje edhe duart tuaja.

Shkaqet më të shpeshta të dhimbjeve të muskujve janë tensioni, stresi dhe lëndimet e lehta. Ky lloj i dhimbjes zakonisht lokalizohet, duke prekur vetëm disa muskuj ose një pjesë të vogël të trupit tuaj.

Dhimbje të muskujve sistemik – dhimbje në të gjithë trupin tuaj – është më shpesh rezultat i një infeksioni, një sëmundje ose një efekt anësor i një ilaçi.

Shkaqet e zakonshme të dhimbjeve të muskujve përfshijnë:

Sindromin ndarës kronik

Sindromin e lodhjes kronike

Distonia.

Dhimbja e muskujve nga lëndimet e lehta, stresi ose stërvitja zakonisht ndihmohet me trajtim të thjeshtë në shtëpi. Dhimbjet e muskujve nga lëndimet e rënda ose sëmundjet sistemike shpesh janë serioze dhe kërkojnë kujdes mjekësor.

Merrni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse keni dhimbje të muskujve me:

Frymëmarrje ose marramendje

Dobësi ekstreme e muskujve

Një ethe e lartë dhe qafë e fortë

Dhimbja e muskujve që ndodh gjatë një aktiviteti zakonisht sinjalizon një muskul “të tërhequr” ose të tendosur.

Pushoni – Merrni një pushim nga aktivitetet tuaja normale

Akull – Vendosni një paketë akulli ose qese me bizele të ngrira në zonën e lënduar për 20 minuta disa herë në ditë.

Lartësi – Ngrije këmbën për të ndihmuar në uljen e ënjtjes./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë