Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të dimë mbi dhimbjen?

Dhimbja është një sinjal në sistemin tuaj nervor që diçka mund të jetë e gabuar. Kjo është një ndjenjë e pakëndshme, si psh, shpimi, goditja, djegia ose dhimbja.

Dhimbja mund të jetë e mprehtë ose e shurdhër. Ju mund të ndjeni dhimbje në një zonë të trupit tuaj ose në të gjithë. Ka dy lloje: dhimbje akute dhe dhimbje kronike.

Dhimbja akute ju lejon të dini se ju mund të lëndoheni ose të keni një problem që ju duhet të kujdeseni. Dhimbja kronike është e ndryshme. Dhimbja mund të zgjasë për javë, muaj apo edhe vite. Shkaku origjinal mund të ketë qenë një lëndim ose infeksion. Mund të ketë një shkak të vazhdueshëm të dhimbjes, siç është artriti ose kanceri.

 Në disa raste nuk ka ndonjë shkak të qartë. Faktorët mjedisorë dhe psikologjikë mund të keqësojnë dhimbjen kronike.

Dhimbja kronike nuk është gjithmonë e shërueshme, por trajtimet mund të ndihmojnë. Ka trajtime të drogës, duke përfshirë lehtësimin e dhimbjeve. Ka edhe trajtime të tjera, të tilla si akupunktura, terapi fizike, dhe nganjëherë kirurgji.

Shqyrtimet e hulumtimit mbi akupunkturën, masazhin dhe manipulimin e kurrizit për dhimbje kronike të ulët mbrapa kanë gjetur dëshmi se këto terapi mund të jenë të dobishme. Ekzistojnë gjithashtu disa dëshmi se reduktimi i stresit të bazuar në terapi kognitive-sjellje përmirëson dhimbjen dhe kufizimin funksional në krahasim me kujdesin e zakonshëm.

Manipulimi kurrizor: Udhëzimet më të fundit konkludojnë se manipulimi kurrizor është i lidhur me përfitim të moderuar për dhimbjen kronike të ulët mbrapa.

Akupunktura: Në shumë studime, akupunktura ka treguar disa përfitime për dhimbjen e ulët mbrapa në krahasim me terapinë konvencionale, por akupunktura e simuluar (placebo) ka treguar gjithashtu një përfitim të ngjashëm, duke sugjeruar që një komponent i ndonjë përfitimi nga akupunktura mund të jetë për shkak të pritjes së vëmendjes së pacientit.  

Masazha: Studimet sugjerojnë se masazhi është i lidhur me efektet afatshkurtëra në zvogëlimin e dhimbjes dhe përmirësimin e funksionit në krahasim me kujdesin e zakonshëm tek njerëzit me dhimbje kronike të ulët mbrapa.

Yoga: Ka vetëm disa studime në yoga për dhimbjen kronike të ulët mbrapa, por rezultatet e këtyre studimeve tregojnë për një shoqëri me funksion të përmirësuar.

Reduktimi i stresit në bazë të ndërgjegjësimit: Një studim i ri në të rriturit me dhimbje kronike të ulët mbrapa zbuloi se reduktimi i stresit të bazuar në vetëdije dhe terapi kognitive-sjelljeje rezultoi në një përmirësim më të madh në dhimbje dhe kufizim funksional në krahasim me kujdesin e zakonshëm.

Sipas rishikuesve të cilët kanë vlerësuar hulumtimin mbi praktikat plotësuese shëndetësore dhe fibromialgji, pjesa më e madhe e hulumtimit është ende paraprake dhe dëshmia e efektivitetit për terapitë e ndryshme të përdorura është e kufizuar. Megjithatë, hulumtimet kanë treguar se tai chi mund të sigurojë një përfitim për pacientët me fibromyalgia.

Ka disa dëshmi se manipulimi kurrizor mund të ndihmojë pacientët që vuajnë nga dhimbje kronike kronike ose dhimbje koke lidhur me qafën./Familja jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë