Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë rëndësie ka kalciumi për organizmin?

Trupi juaj ka nevojë për kalcium për të ndërtuar kocka të forta kur jeni i ri dhe për të mbajtur ato të forta sa të rriteni. Gjithkush ka nevojë për kalcium, por është veçanërisht e rëndësishme për gratë dhe vajzat. Shumë njerëz, duke përfshirë shumicën e grave, nuk marrin mjaft kalcium.

Për sa kalcium kemi nevojë për çdo ditë?

Femrat:

Nëse jeni mes moshës 19 e 50 vjeç, merrni 1000 mg (miligramë) kalcium çdo ditë.

Nëse jeni 51 vjeç ose më e vjetër, merrni 1.200 mg kalcium çdo ditë.

Nëse jeni shtatzënë merrni 1.300 mg kalcium çdo ditë.

Meshkujt:

Nëse jeni mes moshës 19 e 70 vjeç, merrni çdo ditë 1000 mg kalcium.

Nëse jeni 71 vjet ose më i vjetër, merrni 1.200 mg kalcium çdo ditë.

Fëmijët:

Fëmijët e moshës 1-3 vjeç kanë nevojë për 700 mg kalcium çdo ditë.

Fëmijët e moshave 4 deri 8 kanë nevojë për 1000 mg kalcium çdo ditë.

Fëmijët e moshave 9 deri në 18 vjeç kanë nevojë për 1300 mg kalcium çdo ditë.

Kalciumi mund të ndihmojë në parandalimin e osteoporozës (kockat e dobëta).

Osteoporoza (“os-tee-oh-puh-ROH-sis”) është një sëmundje që i bën kockat tuaja të dobëta dhe ka më shumë gjasa të thyhen. Disa njerëz nuk e dinë se e kanë atë derisa të thyejnë një kockë.

Një në 4 gra dhe 1 në 20 meshkuj mbi moshën 65 vjeçare në SHBA kanë osteoporozën. Kalciumi ndihmon në mbajtjen e kockave të forta dhe më pak gjasa për tu thyer.

Mënyra më e mirë për të marrë kalcium të mjaftueshëm është të hani ushqime me kalcium çdo ditë.

Kalciumi është në ushqime si:

Qumësht pa yndyrë ose me yndyrë të ulët (1%), kos, djathë

Qumësht me kalcium të shtuar, vitaminë A dhe vitaminë D

Perime të caktuara, duke përfshirë soje, zarzavate dhe zarzavate

Lëng portokalli me kalcium të shtuar

Drithëra me mëngjes me kalcium të shtuar

Marrja e kalciumit nga ushqimet është më e mira. Por në qoftë se ju nuk hani ushqime të mjaftueshme me kalcium, ju mund të merrni një shtesë kalcium (pilulë) çdo ditë. Ju mund të merrni një multivitamin me kalcium ose një pilulë që ka vetëm kalcium. Bisedoni me mjekun tuaj para se të filloni të merrni kalcium shtesë.

  • Vitamina D ndihmon trupin tuaj të thithë (të marrë) kalcium. Gjeni se sa vitaminë D ju nevojitet çdo ditë.
  • Ndiqni një model të shëndetshëm të ngrënies.
  • Së bashku me ushqimin e lartë të kalciumit, është e rëndësishme të ndiqni një model të shëndetshëm të ngrënies. Kjo do të thotë të hahet një shumëllojshmëri e perimeve, frutave, drithërave dhe ushqimeve me proteina./Familja Jonë
Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë