Mër, Kor 17, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë duhet të dini për kolesterolin?

Kolesteroli është një substancë e dendur dhe yndyrore që gjendet në çdo qelizë të trupit tuaj.

Prodhuar nga mëlçia, kolesteroli është thelbësor për shumë funksione të mbajtjes së jetës. Ndihmon trupin tuaj të bëjë hormonet dhe vitaminën D, dhe gjithashtu gjendet në komponime – siç është biliare – që trupi juaj krijon për t’ju ndihmuar të tretni ushqimin.

Kolesteroli qarkullon në të gjithë rrjedhën tuaj të gjakut në tufa të vogla të quajtura lipoproteina. Brendësia e këtyre paketave është e përbërë nga yndyra, ndërsa proteinat formojnë murin e jashtëm.

Cilat janë llojet e kolesterolit?

Ekzistojnë dy kategori kryesore të kolesterolit në gjak:

Lipoproteina me densitet të ulët (LDL): Konsiderohet forma “e keqe” e kolesterolit, LDL mundëson kolesterolin të krijojë depozita (pllakë) që ndërtohen dhe ngurtësohen në muret e enëve të gjakut – një gjendje e quajtur ateroskleroza (e njohur zakonisht si “forcim i arterieve”) ).

Kur kjo ndodh në arteriet koronare (arteriet që i shërbejnë zemrës suaj), zvogëlon furnizimin e zemrës suaj me gjak të pasur me oksigjen. Kjo gjendje e rëndë, e quajtur sëmundje e arterieve koronare, mund të shkaktojë sulme në zemër dhe madje edhe vdekje.

Pllakat gjithashtu mund të formohen në arteriet që furnizojnë gjak në trurin, barkun, krahët dhe këmbët tuaja, duke çuar në një rrezik më të lartë të goditjes, dëmtimit të zorrëve dhe sëmundjes arteriale periferike.

Lipoproteina me densitet të lartë (HDL): HDL është lloji “i mirë” i kolesterolit, sepse ndihmon në uljen e niveleve të LDL.

Roli i HDL është që të transportojë kolesterolin LDL në mëlçinë tuaj, e cila e largon atë nga gjaku juaj.

Çfarë janë trigliceridet dhe pse janë të rëndësishme?

Trigliceridet janë një formë tjetër e yndyrës në gjak të ngjashme me kolesterolin.

Duke pasur nivele të larta të triglicerideve rritet rreziku për sëmundje të zemrës, goditje në tru dhe sulm në zemër.

Megjithatë, disa njerëz kanë një gjendje gjenetike të trashëguar të quajtur hipertrigliceridemi, e cila shkakton nivele të larta të triglicerideve.

Fakte dhe statistika rreth kolesterolit

  • Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, 73.5 milion të rritur në Shtetet e Bashkuara – 31.7 përqind e popullsisë – kanë nivele të larta të kolesterolit LDL.
  • Më pak se një në tre të rritur (29.5 përqind) me kolesterol të lartë LDL kanë gjendjen nën kontroll.
  • Më pak se gjysma (48.1 përqind) e të rriturve me kolesterol të lartë LDL janë duke marrë trajtim për ta ulur atë.
  • Kolesteroli i lartë bëhet më i zakonshëm ndërsa njerëzit shkojnë drejt plakjes.
  • Në të njëzetat e tyre, 22 përqind e njerëzve kanë kolesterol të lartë.
  • Në të tridhjetat e tyre, 38 përqind e njerëzve kanë kolesterol të lartë.
  • Në të dyzetat e tyre, 50 përqind e njerëzve kanë kolesterol të lartë.
  • Në pesëdhjetat e tyre, 62 përqind e njerëzve kanë kolesterol të lartë./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë