Enj, Tet 21, 2021
Banner Top
Banner Top
Benefitet shëndetësore të gjidhënjes

Nënat mund të transferojnë mbrojtje të përjetshme kundër infeksionit tek foshnjat e tyre duke i ushqyer me gji, thotë një studim i ri nga një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh të udhëhequr nga studiues të Universitetit të Cape Town (UCT).

Më parë u mendua se imuniteti ndaj sëmundjes kalon nga nënat tek foshnjat vetëm gjatë kohës që ato ushqehen me gji dhe kjo mbrojtje përfundon kur ndalon dhënien e gjirit. Gjithashtu u mendua se ky imunitet u transferua nga proteinat e nënës si antitrupat që përdoren nga sistemi imunitar për të neutralizuar bakteret dhe viruset.

Megjithatë, hulumtimet nga shkencëtarët kanë zbuluar se transferimi i imunitetit mund të jetë afatgjatë, përtej periudhës së dhënies së gjirit. Studimi gjithashtu tregoi se kjo mbrojtje nxitet nga transferimi i qelizave imune dhe është krejtësisht e pavarur nga antitrupat.

Mbrojtja e përjetshme

Hulumtimi zbuloi se minjtë e mitur që ushqehen me gji nga një nënë me një infeksion të krimbave para se të mbeteshin shtatzënë, ata përvetësonin mbrojtje gjatë gjithë jetës ndaj kësaj sëmundjeje.

Papritur, ky efekt u kalua nga qelizat në qumështin e nënës tek foshnjat dhe jo nga proteina të tilla si antitrupat. Këto qeliza të transferuara siguruan mbrojtje nga infeksioni i krimbave në të gjithë trupin e foshnjës.

Kjo punë tregon se nënat e ekspozuara – madje edhe përpara shtatzënisë – në një burim global të përhapjes së infeksionit sigurojnë imunitet afatgjatë të infeksionit me gji. Udhëheqësi dhe autori përkatës Dr. William Horsnell, i Institutit të Sëmundjeve Infektive dhe Mjekësisë Molekulare të UCT-së dhe Divizioni i Imunologjisë, tha: “Transferimi i imunitetit nga nëna tek foshnja nëpërmjet ushqyerjes me gji është një burim shumë i rëndësishëm i mbrojtjes nga infeksioni i hershëm i jetës.

“Për të mirë të njohurive tona kjo është demonstrata e parë që infeksioni para shtatzënisë mund të transferojë imunitetin qelizor gjatë gjithë jetës tek foshnjat”.

“Puna tregon se ekspozimi ndaj një infeksioni para shtatzënisë mund të çojë tek një nënë që kalon përfitime imunale afatgjata ndaj pasardhësve të saj. Kjo është e mrekullueshme dhe shton një dimension të ri për të kuptuar se si një nënë mund të ndikojë në shëndetin tonë “.

“Kjo punë gjithashtu tregon se ekspozimi i nënës ndaj një infeksioni mund të ndryshojë përgjithmonë imunitetin e pasardhësve. Aktualisht vaksinimi i nënave për të mbrojtur foshnjat nga infeksioni është shumë i rëndësishëm në rritjen e mbrojtjes nga ky i fundit tek të porsalindurit, megjithatë kjo mbrojtje konsiderohet e përkohshme”.

“Puna jonë tregon se ky efekt mund të jetë gjithashtu i përhershëm. Kjo mund të çojë në hartimin e vaksinave të reja që duhet t’u jepen nënës për të transferuar imunitetin afatgjatë tek fëmijët e saj. “

Profesor Kai-Michael Toellner, gjithashtu i Institutit të Imunologjisë dhe Immunoterapisë të Universitetit të Birmingham, shtoi: “Shpresojmë që ky hulumtim do të çojë në hetime njerëzore se si ekspozimi i nënës ndaj patogjenëve para shtatëzanisë mund të ndikojë në shëndetin e foshnjave”./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë