Die, Maj 9, 2021
Banner Top
Banner Top
Mikrobet në zorrët e nënës rrezikojnë foshnjet e palindura

Hulumtimi i ri në The Journal of Physiology, duke përdorur një model të miut, kanë gjetur se mikrobet në zorrën e nënës mund të kontribuojnë në dëmtimin e barrierës së zorrës gjatë shtatzënisë.

Shkencëtarët më parë mendonin se ndryshimet në metabolizmin e nënës që ndodhën gjatë shtatzënisë ishin për shkak të hormoneve të shtatzënisë. Tani besojmë se ndryshimet në mikrobet që jetojnë në zorrën e nënës mund të kontribuojnë në këto ndryshime metabolike. 

Nëse veprojnë, atëherë kjo na siguron një mundësi terapeutike për të modifikuar këtë komunitet mikrobial gjatë shtatzënisë për të përmirësuar shëndetin e nënës dhe pasardhësve.

Zorra vepron si një barrierë që pengon mikrobet dhe përmbajtje të tjera të zorrëve që të hyjnë në qarkullimin e gjakut, por në minj shtatzëna, më shumë molekula ishin në gjendje të kalonin këtë pengesë. Kjo humbje e barrierës ishte edhe më e madhe kur minj shtatzënë u ushqyen me një dietë me yndyrë të lartë, duke rezultuar në rritje të shënuesve inflamatorë në qarkullimin e nënës.

Këto ndryshime në nënën mund të ndikojnë në zhvillimin e placentës, pasi nivelet e oksigjenit placentë u zvogëluan me dietën me nivel të lartë të yndyrës. Ndryshimet në placentë mund të kontribuojnë në zhvillimin e ndryshuar të fetusit, gjë që gjetën autorët në zorrët e fetusit. Zhvillimi i zorrëve të dëmtuar të fetusit mund të çojë në funksionin e zorrëve të ndryshuara pas lindjes dhe në fund të fundit të ndikojë në metabolizmin e foshnjës.

Hulumtuesit zbuluan këto ndryshime duke ushqyer minjtë femra me një dietë të lartë në yndyrë për 6 javë para dhe gjatë shtatëzanisë. Më pas ata studiuan se si ndryshoi komuniteti i mikrobeve të zorrëve. Ata

testuan pengesën e zorrëve të nënës, duke matur se sa përqind e një molekule të madhe ishte në gjendje të kalonte nga zorrët e nënës në gjak dhe më pas shikoi se si zhvillohej placenta dhe fetusi.

Deborah Sloboda, autorja më e lartë në studim, tha: “Aktualisht po hetojmë se kur ndodhin këto ndryshime në funksionimin e barrierës së nënave dhe se si ndërveprojnë me mikrobet në zorrë për të ndikuar në metabolizmin e nënës dhe zhvillimin e foshnjës”./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë