Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Auto-antitrupat ishullor në diabetin e tipit 1

Shkruar nga: Dr. Valbone Blaku, Specialiste e Mjekësisë Familjare, OML staff.

Pse të bëhet testimi? Për të identifikuar njerëzit me rrezik të rritur për zhvillimin e diabetit tip 1 ose që kërkojnë trajtim me insulinë; për të ndihmuar në klasifikimin e diabetit.

Kur të testoheni? Kurdo që kemi diabet dhe nuk mund të përcaktojmë qartë nëse kemi diabet tip 1 ose diabet tip 2.

Mostra që kërkohet? Një mostër gjaku e tërhequr nga një venë. Nuk keni nevojë për asnjë përgatitje për testin.

Çfarë po testohet? Autoantitrupat e ishullit janë proteina të prodhuara nga sistemi imunitar që janë treguar se shoqërohen me diabet tip 1. Testimi mund të zbulojë praninë e një ose më shumë prej këtyre autoantitrupave në gjak. Diabeti tip 1 është një gjendje e karakterizuar nga mungesa e insulinës për shkak të proceseve autoimune që shkatërrojnë qelizat beta prodhuese të insulinës në pankreas. Autoantitrupat e ishullit mund të jenë të pranishëm para diagnostikimit të diabetit tip 1, zakonisht janë të pranishëm në kohën e diagnostikimit dhe mbi 5 deri në 10 vjet pas diagnostikimit të diabetit tip 1.Autoantitrupat në ishull janë shënues të një përgjigjeje autoimune (vetë-reaktive) ndaj ishujve, por autantitrupat ishullorë nuk shkaktojnë diabet të tipit 1. Diabeti i tipit 2 kryesisht rezulton nga rezistenca e trupit ndaj efekteve të insulinës (rezistenca ndaj insulinës) së bashku me rënien e prodhimit të insulinës dhe nuk përfshin procese autoimune.Diabeti i tipit 1 ishte njohur më parë si diabeti i mvarur nga insulina, por është karakterizuar edhe për të reflektuar mungesë absolute të insulinës. Kur është i pranishëm diabeti autoimunitar tip 1, një ose më shumë nga autantitrupat e ishullit do të jenë të pranishëm në rreth 95% të atyre që preken në kohën e diagnozës fillestare. Ne diabetin tip 2, autantitrupat zakonisht mungojnë. Rreth 10% e të gjitha rasteve të diabetit janë të tipit 1 (autoimun) dhe shumica e këtyre rasteve diagnostikohen te njerëzit më të rinj se 20 vjete . Sidoqoftë, diabeti tip 1 mund të zhvillohet te njerëzit e çdo moshe. Simptomat e diabetit, të tilla si urinimi i shpeshtë, etja, humbja e peshës dhe shërimi i dobët i plagëve, shfaqen kur rreth 80-90% e qelizave beta të personit janë shkatërruar dhe nuk janë më në gjendje të prodhojnë insulinë. Trupi kërkon insulinë ditore në mënyrë që glukoza të futet në qeliza dhe të përdoret për prodhimin e energjisë. Pa insulinë të mjaftueshme, qelizat vdesin nga uria dhe sheqeri i lartë i gjakut (hiperglicemia). Hiperglicemia akute mund të shkaktojë një krizë mjekësore diabetike (ose ketoacidozë diabetike ose gjendje hiperosmolare hiperglikemike ose një kombinim i të dy gjendjeve). Hiperglicemia kronike mund të dëmtojë enët e mëdha dhe të vogla të gjakut, nervat dhe organet siç janë veshkat. Testimi i autoantitrupave Islet përdoret kryesisht për të ndihmuar në dallimin e diabetit tip 1 nga diabeti për shkaqe të tjera. Autoantitrupat e ishullit janë pozitivë në diabetin tip 1 dhe janë negativë në rastet e diabetit të shkaktuara nga problemet jo-autoimune . Diabeti i tipit 2 është i lidhur kryesisht me rezistencën ndaj insulinës dhe një mashtrim relativ në prodhimin e insulinës nga pankreasi.Përcaktimi se cili lloj i diabetit është i pranishëm lejon trajtimin e hershëm me terapinë më të përshtatshme për të shmangur komplikimet nga sëmundja. Njerëzit me diabet tip 1 duhet shpesh të kontrollojnë nivelet e tyre të glukozës dhe të injektojnë veten me insulinë disa herë në ditë për të kontrolluar nivelin e glukozës në gjakun e tyre. Njerëzit me diabet tip 2 mund të kontrollojnë glukozën e tyre një ose më shumë herë në ditë. Sidoqoftë, diabetikët e tipit 2 kontrollojnë glukozën e tyre në gjak në mënyra të ndryshme. Disa mund të kontrollojnë nivelin e tyre të glukozës me dietë dhe stërvitje, të tjerët marrin ilaçe orale dhe disa kanë nevojë për injeksione të përditshme me insulin.

Pesë nga testet më të zakonshme të autantitrupave të lidhura me diabetin :
1. Autoantitrupat citoplazmike të qelizave Ishullore (ICA)
2. Autoantitrupat Decarboxylase Acid Glutamic (GADA)
3. Autoantitrupat e insulinës-Associated-2 (IA-2A)
4. Autoantitrupat e insulinës (IAA)
5. Transporti automatik i zinkut-8 (ZnT8A)
Qfarë do të thonë rezultatet e testeve ?Nëse ICA, GADA, IA-2A dhe / ose ZnT8A janë të pranishme në një person me simptoma të diabetit, konfirmohet diagnoza e diabetit tip 1. Po kështu, nëse IAA është e pranishme tek një fëmijë me diabet i cili nuk është i trajtuar me insulinë, diabeti tip 1 është shkaku i mundshëm i diabetit.Nëse nuk ka autantitrupa ishujsh të pranishëm në fillim ose brenda disa viteve të diagnostikimit, atëherë nuk ka gjasa që diabeti të jetë tip 1. Disa njerëz që kanë diabet tip 1 nuk do të zhvillojnë kurrë sasi të zbulueshme të autantitrupave në ishull, por kjo është e rrallë.Shumica e njerëzve, 95% ose më shumë, me diabet të ri të fillimit tip 1 do të kenë të paktën një autantitrupë ishujsh.Tabela e mëposhtme përmbledh pesë testet më të zakonshme të autantitrupave:
1. Autoantitrupat Citoplazmatikë të Qelizës Islet, ICA – Mat një grup autotitrupash të qelizave të ishullit, të synuara kundër një shumëllojshmërie të proteinave të qelizave ishullore (Shënim: qelizat beta janë një lloj i qelizave ishullore) Prania e ICA në pacientët me diabet tregon praninë e autoimunitetit, diabetit tip 1. ICA është e pranishme në afërsisht 70-80% të njerëzve me diabet të tipit 1 të ri. Prania e ICA tek individët asimptomatikë tregon se ata janë në rrezik të rritur për zhvillimin e diabetit tip 1.
2. Autoantitrupat e dekarbboxilazës së acidit glutamik GADA Testime për autoantitrupa të drejtuar kundër proteinave të qelizave beta (antigjen) por nuk është specifike për qelizat beta; i njohur gjithashtu si autoantitrupat GAD65 Prania e GADA në pacientët me diabet tregon praninë e diabetit autoimun, tip 1. GADA janë të pranishme në afërsisht 70-80% të personave me diabet të shfaqur me tip të ri 1. GADA tek individët asimptomatikë tregon se ata kanë rritur rrezikun për zhvillimin e diabetit tip 1.
3. Autoantitrupat e insulinës-Associated-2 IA-2A- Teste për autoantitrupa të drejtuar kundër antigjeneve të qelizave beta. Prania e IA-2A tek pacientët me diabet tregon praninë e diabetit autoimun, tip 1. IA-2A janë të pranishëm në afro 60% të personave me diabet të shfaqur me tip të ri 1. IA-2A tek individë asimptomatikë do të thotë se ata kanë rritur rrezikun për zhvillimin e diabetit tip 1.
4. Autoantitrupat në insulinë IAA -insulina është antigjeni i vetëm që mendohet të jetë shumë specifik për qelizat beta.Prania e IAA në pacientët me diabet që nuk trajtohen me insulinë tregon praninë e diabetit autoimun, tip 1. Këshillohet që gjaku për testimin e IAA të tërhiqet para fillimit të terapisë me insulinë. Që rezultati IAA të jetë i vlefshëm, pacienti nuk duhet të trajtohet me insulinë për më shumë se 14 ditë. IAA është e pranishme në afërsisht 50% të fëmijëve me diabet të ri tip fillestar. IAA janë të rralla tek të rriturit me diabet tip 1. Prandaj, nuk rekomandohet testimi i IAA tek të rriturit. IAA tek individët asimptomatikë tregon se ata kanë rritur rrezikun për zhvillimin e diabetit tip 1.Testi IAA nuk bën dallimin midis autoantitrupave që synojnë insulinë endogjene dhe antitrupave të prodhuar kundër insulinës ekzogjene.
5. Autoantitrupat e transportit te zinkut-8 ZnT8A jane në shënjestër kundër një proteine që pompon zinkun në granula që përmbajnë insulinë në qelizat beta . Prania e ZnT8A tek njerëzit me diabet mellitus tregon që ato kanë diabet që është autoimun (d.m.th., diabeti tip 1). ZnT8A janë të pranishëm në afërsisht 60% të personave me diabet të tipit 1 të ri. ZnT8A janë gjithashtu të vlefshëm në diagnostikimin e diabeteve autentune të latuara të rritur (LADA). ZnT8A në individë asimptomatikë do të thotë se ata kanë rritur rrezikun për zhvillimin e diabetit tip 1. Prania e ZnT8A në gjakun e pacientëve që i janë nënshtruar një transplanti të pankreasit parashikon dështimin e qelizave beta.

A ka ndonjë gjë tjetër që duhet të di? Keta autoantitrupa gjithashtu mund të shihen te njerëzit me çrregullime të tjera autoimune endokrine siç është tiroiditi Hashimoto ose sëmundja autoimune Addison. Personat e tillë më pas janë në rrezik të rritur për zhvilliminediabetittip1.

A mund të përdoren këto teste për të diagnostikuar diabetin? Diabeti i tipit 1 si dhe llojet e tjera të diabetit kontrollohen, diagnostikohen dhe monitorohen duke përdorur teste të glukozës në gjak dhe / ose A1c. Testet e autoantibody mund të përdoren pasi diabeti është diagnostikuar tashmë për të ndihmuar në dallimin midis diabetit tip 1 dhe tipit 2.

Të gjitha këto testime ju mund t’i bëni në Olive Medical & Laboratory me saktësinë më të madhe.

Youtube

Arkiva

Kategoritë