Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Viruset që mund të shkaktojnë kancer

E vërteta është se mjekët dhe shkencëtarët nuk e dinë se çfarë shkakton shumicën e llojeve të kancerit. Po, disa zakone, siç është pirja e duhanit, mund të rrisin rrezikun tuaj. Faktorët trashëgues ndonjëherë luajnë një rol, si nëse kanceri i gjirit ndodh në familjen tuaj.

Dhe ndonjëherë – në rrethana të rralla – kanceri mund të shkaktohet edhe nga një virus.

Kjo nuk ndodh në shumicën e njerëzve, thotë onkologu Dale Shepard. Por viruset mund të shkaktojnë disa kancere, kur:

Përdorini ilaçe intravenoze

Bëni seks të pambrojtur me partnerë të shumtë

Nuk vaksinoheni kundër viruseve të caktuara të lidhura me kancerin.

Nuk është vetëm ndonjë virus që mund të shkaktojë kancer. Viruset prekin disa lloje qelizash në trupin, vetëm në raste të caktuara, shpjegon Dr. Shepard.

Ja se si ndodh:

Një virus hyn në një qelizë të shëndetshme

Ajo i bashkohet ADN-së së qelizës dhe përpiqet të ndryshojë kodin gjenetik, duke udhëzuar se si trupi juaj është i ndërtuar dhe i mirëmbajtur

Kjo bën që qeliza të sillet në mënyrë anormale

Disa qeliza anormale përsëriten jashtë kontrollit, duke krijuar një tumor kanceroz.

Ka pak viruse që kanë qenë të lidhura me kancerin. Megjithatë, disa prej tyre janë mjaft të zakonshme.

E ato janë:

Virusi Epstein-Barr (EBV)

Hepatiti B dhe C

Virusi 8 herpes njerëzor (HHV-8)

Virusi i imunitetit të njeriut (HIV)

Virusi papilloma njerëzore (HPV)./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë