Die, Maj 9, 2021
Banner Top
Banner Top
Vaji i ricinit, pse duhet ta përdorni?

Vaji ricini është një vaj perimesh me shumë përfitime që njerëzit e kanë përdorur për mijëra vjet.

Ky vaj është përfituar nga farat e bimës Ricinus communis. Këto fara, të cilat janë të njohura si fasule patu, përmbajnë një enzimë toksike të quajtur ricin. Sidoqoftë, procesi i ngrohjes që vaji ricini i nënshtrohet deaktivizon atë, duke lejuar që vaji të përdoret në mënyrë të sigurt.

Vaji ricini ka një numër të madh përdorimesh medicinale, industriale dhe farmaceutike.

Zakonisht përdoret si një shtesë në ushqime, ilaçe dhe produkte të kujdesit të lëkurës, si dhe një përbërës industrial i lubrifikantit dhe karburantit biodelë.

Sot, ky vaj mbetet një trajtim natyral popullor për kushte të zakonshme si kapsllëku dhe sëmundje të lëkurës dhe përdoret zakonisht në produktet natyrore të bukurisë.

Këtu janë 4 përfitimet dhe përdorimet e vajit të ricinit:

1. Një laksativ i fuqishëm

Ndoshta një nga përdorimet medicinale më të njohura për vajin e ricinit është si një laksativ natyral.

Është klasifikuar si një laksativ stimulues, do të thotë se rrit lëvizjen e muskujve që shtyjnë materiale nëpër zorrë, duke ndihmuar në pastrimin e zorrëve.

Laksativët stimulues veprojnë me shpejtësi dhe zakonisht përdoren për lehtësimin e konstipacionit të përkohshëm.

2. Promovon shërimin e plagëve

Aplikimi i vajit të ricinit në plagë krijon një mjedis me lagështi që promovon shërimin dhe parandalon tharjen e plagëve.

Venelex, një vaj i popullarizuar i përdorur në mjediset klinike për të trajtuar plagët, përmban një përzierje të vajit të ricinit dhe balsamit të Perusë. Vaji i kastores stimulon rritjen e indeve në mënyrë që të mund të formohet një pengesë midis plagës dhe mjedisit, duke zvogëluar rrezikun e infeksionit.

Ai gjithashtu zvogëlon thatësinë dhe kornizimin, krijimin e qelizave të vdekura të lëkurës që mund të vonojnë shërimin e plagëve.

3. Efektet mbresëlënëse anti-inflamatore

Acidi ricinoleik, acidi yndyror kryesor që gjendet në vajin e ricinit, ka veti mbresëlënëse anti-inflamatore.

Studimet kanë treguar që kur ky vaj aplikohet në mënyrë topike, zvogëlon inflamacionin dhe lehtëson dhimbjet. Cilësitë për zvogëlimin e dhimbjes dhe anti-inflamatorët e vajit të ricinit mund të jenë veçanërisht të dobishme për ata me një sëmundje inflamatore siç është artriti reumatoid ose psoriasisi.

4. Redukton puçrrat

Aknet janë një gjendje e lëkurës që mund të shkaktojnë puçrra të mbushura me qelb dhe gunga të mëdha, të dhimbshme në fytyrë dhe trup. Është më e zakonshme tek adoleshentët dhe të rinjtë dhe mund të ndikojë negativisht në vetëvlerësimin. Vaji i ricinit ka disa cilësi që mund të ndihmojnë në uljen e simptomave të akneve.

Inflamacioni mendohet të jetë një faktor në zhvillimin dhe ashpërsinë e puçrrave, kështu që aplikimi i këtij vaji në lëkurë mund të ndihmojë në uljen e simptomave të lidhura me inflamacionin.

5. Lufton kërpudhat

Candida albicans është një lloj i kërpudhave që zakonisht shkakton dëme dentare, si rritja e pllakës, infeksionet e mishrave të dhëmbëve dhe infeksionet e kanalit rrënjor.

Vaji i ricinit ka veti antifungale dhe mund të ndihmojë në luftimin e Candidas, duke e mbajtur gojën të shëndetshme./Familja Jonë

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë