Sht, Kor 20, 2024
Banner Top
Banner Top
Si t’i largoni mendimet negative?!

A mbizotëron negativiteti në të menduarit tuaj? Nëse mendimet në kokën tuaj për njerëzit, situatat – dhe madje edhe vetveten – janë negative, ju po i bëni vetës një dëm të madh.

Psikologu Scott Bea, tregon se pse kaq shumë njerëz luftojnë me mendimin negativ dhe shpjegon se si të adoptojnë një këndvështrim më pozitiv për jetën.

“Mendimi negativ ju bën të ndjeheni të humbur për botën, për veten, për të ardhmen. Kontribuon në vlerë të ulët vetjake. Kjo ju bën të ndjeheni se nuk jeni efektivë në botë”, thotë Scott Bea.

Psikologët e lidhin mendimin negativ me depresionin, ankthin, shqetësimin kronik dhe çrregullimin obsesiv-kompulsiv (OCD). Është për shkak të mënyrës së ndërtimit të trurit tonë. Sistemi amigdala dhe limbik janë ndërtuar për të vërejtur kërcënime, për të mbrojtur mbijetesën tonë.

Sot, të njëjtat pjesë të trurit tonë janë aktive edhe kur kërcënimet fizike janë minimale. Kërcënimet me të cilat merremi sot janë më njohëse – duke përfshirë financat, pavarësisht nëse jemi të dashur, nëse kemi sukses në punë.

A mund të bëhet zakon të menduarit negativ?

Absolutisht. Nëse ne praktikojmë atë tërë kohën, gjendja vetëm përkeqësohet. Negativiteti mirëmbahet nga ajo që ne e quajmë sigurim të ritualizuar. Ne mendojmë për të gjithë skenarët negativë që mund të ndodhin, dhe pastaj të gjitha mënyrat se si do t’i mbijetonim ato, për t’u qetësuar.

Por sigurimi është një ilaç me një gjysmë jete të shkurtër, si kafeina. Nëse përdorni kafeinë për të luftuar lodhjen, sa më shumë të përdorni, aq më të lodhur bëheni me kalimin e kohës.

Dhe ndërsa ne punojmë mijëra skenarë, historia do të shpaloset vetëm në një mënyrë. Vlerësohet se afërsisht 94% e kohës, ajo për të cilën shqetësohemi nuk do të ndodhë. Ajo që ndodh është zakonisht diçka për të cilën nuk jemi shqetësuar kurrë.

A është e mundur të ndryshoni mënyrën e të menduarit?

“Në vend që të ndryshoni mënyrën se si mendoni, ju rekomandoj të ndryshoni marrëdhëniet tuaja në mendimet tuaja”, thotë Dr. Scott Bea.

“Kemi rreth 50,000 mendime, imazhe dhe ide spontane çdo ditë. Qofshin pozitive apo negative, ato ndërhyjnë në vetëdijen tonë. Ato që janë negative kanë më shumë të ngjarë të kapin vetëdijen tonë, ose të bëhen “ngjitës”.

“Unë rekomandoj të mësoni të shikoni mendimet tuaja, në vend që të angazhoheni me ta.

Praktikimi i trurit mund t’ju largojë nga përvoja e të menduarit. Për shembull:

  • Vini re frymën tuaj për pesë deri në 10 sekonda.
  • Kur shpërqendroheni nga një mendim negativ, vini re diçka për t’u përfshirë në të tashmen. Çfarë po shihni, nuhatni, dëgjoni, shijoni, ndjeni?.

Këto këshilla do të ju ndihmojnë të largoni mendimet negative, por fillimisht duhet që të jeni të vendosur se përnjëmend dëshironi ndryshim./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë