Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Si të parandaloni lëndimet nga aktivitetet fizike?

Po mendoni të filloni një program të ri të aktivitetit fizik ose rritjen e rutinës tuaj aktuale të stërvitjes? Nëse po, ju mund të rrezikoheni nga dëmtimi, gjë që në fund të fundit do të ndalojë aktivitetin tuaj.

Dëmtimet zakonisht rrjedhin nga:

Gabimet e trajnimit

 Gabimet e trajnimit mund të ndodhin kur ju bëni aktivitet fizik me intenzitet të lartë.

Gabimet e teknikave

Teknika e gabuar gjithashtu mund të shkaktojë lëndim në muskuj. Ju mund të mbingarkoni muskujt e caktuar nga ushtrimet e tepërta.

Shmangia e dëmtimeve

Shumica e lëndimeve të tepruara janë të shmangshme. Për të parandaluar një dëmtim të tepruar:

Përdorni formën dhe pajisjen e duhur

Nëse jeni duke filluar një aktivitet të ri ose keni qenë duke luajtur një sport për një kohë të gjatë, kini parasysh leksionet e mësuara. Përdorimi i teknikës korrekte është thelbësor për parandalimin e lëndimeve të tepruara. Gjithashtu sigurohuni që të mbani këpucë të përshtatshme për aktivitetin.

Rritni gradualisht nivelin tuaj të aktivitetit

Kur ndryshoni intensitetin ose kohëzgjatjen e një aktiviteti fizik, bëni këtë gradualisht. Për shembull, nëse dëshironi të rritni sasinë e peshës që po përdorni gjatë trajnimit të forcës, rriteni atë jo më shumë se 10 për qind çdo javë derisa të arrini qëllimin tuaj të ri.

Mos lejoni që një dëmtim i tepruar të ju mbajë joaktiv fizikisht. Duke punuar me mjekun tuaj, duke dëgjuar trupin tuaj dhe duke ecur me veten, mund ta shmangni këtë pengesë të përbashkët dhe të rrisni nivelin tuaj të aktivitetit./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë