Pre, Shk 16, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ta mbajmë të sigurt fëmijën gjatë gjumit?

Është e rëndësishme të dini se si mund të ulni rrezikun dhe shkaqet e tjera të vdekjes së fëmijëve që lidhen me gjumin.

Merrni këto hapa për të mbajtur fëmijën tuaj të sigurt:

Gjithmonë futni fëmijën tuaj në gjumë në shpinë – gjatë natës dhe për pushim.

Vendoseni fëmijën tuaj të fle në një sipërfaqe të fortë, si një dyshek në një krevat fëmijësh.

Ushqejeni me gji fëmijën tuaj.

Ndani një dhomë me fëmijën tuaj – por jo një shtrat.

Asnjëherë mos pini duhan ose mos lejoni që njerëzit e tjerë të pinë duhan rreth fëmijës tuaj ose në hapësirat ku fëmija juaj kalon kohën.

Provoni të jepni fëmijën tuaj një biberon gjatë natës.

Sigurohuni që fëmija juaj të mos jetë shumë i nxehtë gjatë gjumit.

Çfarë është SIDS?

Sindromi i vdekjes së papritur i foshnjave (SIDS) është vdekja e papritur e një fëmije më të ri se një vjeçar, të cilin ekspertët nuk mund ta shpjegojnë, edhe pas shikimit nga afër të rastit. Me fjalë të tjera, kur një fëmijë i shëndetshëm vdes papritur dhe askush nuk mund të shpjegojë pse, mjekët thonë se foshnja vdiq nga SIDS.

Në Shtetet e Bashkuara, SIDS është shkaku kryesor i vdekjes për fëmijët e moshave 1 muaj deri në 1 vit. Shumica e vdekjeve të SIDS ndodhin midis moshave 1 muaj dhe 4 muaj. Rreth 1600 foshnje në Shtetet e Bashkuara vdiqën nga SIDS në 2015.

Çfarë e shkakton SIDS?

Ekspertët nuk e dinë se çfarë shkakton SIDS, e cila mund të jetë e frikshme për prindërit. Por ekspertët dinë disa gjëra që e bëjnë SIDS me më shumë gjasa të ndodhë.

Për shembull, foshnjat janë në rrezik më të lartë për SIDS nëse:

Janë vënë në gjumë në stomakët e tyre

Flejnë në një sipërfaqe të butë (si një dyshek i rritur, një karrige ose një shtrat)

Flejnë në krye ose nën mbulesa të buta (si qafore ose batanije)

Ndajnë një shtrat me të rriturit, fëmijët e tjerë ose kafshët shtëpiake

Janë rreth njerëzve që pinë cigare – ose nëse nëna e tyre tymosen gjatë shtatzënisë.

Cilat janë shkaqet e tjera të gjumit që lidhen me vdekjen e foshnjave?

Kur foshnjat vdesin sepse diçka në zonën e tyre të gjumit i ndalon ata nga frymëmarrja, quhet “shkak i gjumit që lidhet me vdekjen e foshnjave”.

Kjo mund të ndodhë kur:

Diçka mbulon gojën dhe hundën e një fëmije

Një fëmijë bllokohet  mes 2 objekteve

Diçka shtyn ose mbyllet rreth qafës së foshnjës

Këto shkaqe të lidhura me gjumin e vdekjes së foshnjave zakonisht ndodhin rastësisht. Për shembull, një batanije e lirë në zonën e gjumit të foshnjës mund të mbulojë gojën dhe hundën e foshnjës në mënyrë që ajo të mos ketë ajër të mjaftueshëm. Kjo mund të bëjë që foshnja të mbytet.

Krijimi i një vendi të sigurt për të fjetur ndihmon në mbrojtjen e saj nga SIDS dhe shkaqe të tjera të lidhura me gjumin e vdekjes.

Vepro!

Merrni hapat e mëposhtëm për të mbajtur fëmijën të sigurt:

Gjithmonë vendoseni në shpinë fëmijën tuaj për të fjetur

Një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për të mbajtur fëmijën tuaj të sigurt gjatë gjumit është që ta vendosni për të fjetur në shpinë – gjatë natës dhe për pushime. Ky është pozicioni më i sigurt për të gjithë foshnjat derisa të jenë 1 vjeç.

Bebet duhet të flenë në shpinë sepse foshnjat që flenë në barkun e tyre kanë më shumë gjasa të vdesin nga SIDS. Është shumë e rëndësishme që fëmija të fle gjithmonë në shpinë, madje edhe për një sy gjumë. Kjo është për shkak se një foshnje që zakonisht fle në shpinë është në rrezik shumë të lartë për SIDS-në nëse e vendosni të fle në barkun e tij – madje vetëm 1 herë.

Vendoseni fëmijën tuaj të fle në një sipërfaqe të fortë dhe të sheshtë të gjumit

Gjithmonë vendoseni fëmijën tuaj të fle në një sipërfaqe të fortë dhe të sheshtë, si një dyshek në një krevat fëmijësh të miratuar nga siguria. Përdorni një fletë të pajisur, pa ndonjë shtrat tjetër ose sende të buta në zonën e gjumit. /Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë