Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Si ndikon puna në shëndetin mendor?

Për shumë njerëz, karriera përcakton një pjesë të asaj se kush jemi: vetë puna, me kë kemi ndërveprime të përditshme, sa kohë kalojmë me miqtë dhe familjet tona, mënyrën e veshjes dhe natyrisht realitetet shumë praktike se si ne mbështesim vetën dhe vendosim ushqimin në tryezë.

 Shtoni në atë listë shëndetin e sjelljes. Nga këndvështrimi i shëndetit mendor, të gjitha punët nuk janë të barabarta – mënyra se si ne sillemi përcakton gjithashtu se si jetojmë.

Puna në industri të caktuara mund të ketë një dëm të madh për mirëqenien e sjelljes së një individi. Mendoni për rreziqet e punëtorëve të ndërtimit ose minatorëve, të cilët përballen me kushte të rrezikshme për çdo punë. Mendoni për punëtorët e varur nga maja në ekonominë e shërbimit, duke u mbështetur në prezantimin e tyre të jashtëm për t’i përmbushur qëllimet. Mendoni për oficerët e policisë, zjarrfikësit dhe EMT që shohin trauma çdo ditë. Tani imagjinoni të jetoni dhe të punoni me këto strese shtesë për vite me radhë, në krye të shumë faktorëve të tjerë të rrezikut për çrregullime të shëndetit mendor me të cilin përballemi të gjithë.

Edhe pse kjo është larg nga një listë shterruese e industrive me rrezik të lartë për sfidat e shëndetit në sjellje, më poshtë janë disa shembuj të disa karrierave që paraqesin rreziqe të konsiderueshme për shëndetin mendor.

Qendrat e SHBA për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) raportojnë se industria e ndërtimit dhe nxjerrjes ka shkallën më të lartë të vetëvrasjeve në mesin e grupeve profesionale – 43.6 dhe 53.2 për 100,000 respektivisht. Këto janë numra alarmante, veçanërisht kur krahasohen me shkallën e vetëvrasjeve për të gjithë Sh.B.A në vitin 2017: 14.0 për 100,000. Punëtorët e ndërtimit dhe xehetarisë janë të ekspozuar ndaj një numri faktorësh rreziku të brendshëm në industrinë e tyre. Këto përfshijnë izolimin për shkak të natyrës së përkohshme të një pjese të madhe të punës, stresit dhe traumës së mundshme nga rreziku rutinë të cilit i ekspozohen punëtorët në këto fusha, dhe një kulturë e vazhdueshme e stoicizmit dhe vetëbesimit që mund të parandalojë që individët të kërkojnë ndihmë.

13% – pothuajse dyfishi i popullsisë së përgjithshme – të pilotëve të linjës ajrore tregtare tregojnë shenja depresioni. Sidoqoftë, industria e aviacionit mbështetet në vetë-zbulimin e kushteve të shëndetit të sjelljes pa asnjë garanci se bërja e kësaj nuk do të kushtojë me jetën e një piloti në punën e tyre.

Profesionet e shërbimit i vendosin punëtorët në këtë industri në rrezik më të madh të sëmundjes mendore, sepse vetë natyra e punëve rrisin faktorët e rrezikut: orë të gjata me pak ose aspak kontroll mbi planifikimin, pagat në kundërshtim, mungesa e përfitimeve të besueshme, dhe presioni i vazhdueshëm për të ndarë çdo simptoma të shëndetit të sjelljes në mënyrë që të “mbajnë lart paraqitjet” dhe të sigurojnë një këshillë. Një studim vitin e kaluar mbi “punën e pasigurt” në industrinë e shërbimeve zbuloi se gratë në veçanti që mbështeten në këshilla ka më shumë të ngjarë të raportojnë simptoma të depresionit sesa ato që kryejnë punë jo-shërbimi.

Të anketuarit e parë përballen me situata që janë jashtëzakonisht të taksave emocionale dhe mendore si pjesë e rregullt e punëve të tyre – përgjigjen ndaj katastrofave, ofrimit të mbështetjes për të mbijetuarit, rrezikimit të shëndetit të tyre dhe jetës, dhe më shumë. Ky ekspozim i vë repertorët e parë në një rrezik më të madh për të pësuar trauma.

Sipas një studimi të Administrimit të Substancave dhe Shërbimeve të Shëndetit Mendor (SAMHSA) nga viti i kaluar, të intervistuarit e parë ishin të prekur nga depresioni, çrregullimi i stresit post-traumatik dhe çështje të tjera të shëndetit të sjelljes më shpesh sesa popullata e përgjithshme, si dhe kanë nivele më të larta të përpjekjeve për vetëvrasje dhe ideimit .

Çdo vend i punës duhet të kujdeset për shëndetin e sjelljes së punonjësve të tij, por këto industri në veçanti – dhe profesione të tjera me rrezik të lartë – duhet të vetëdijësohen!/Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë