Hën, Kor 26, 2021
Banner Top
Banner Top
Sëmundjet e lëkurës, më të përhapura se që kemi menduar!

Sëmundjet e lëkurës renditen si shkaku i katërt më i zakonshëm i sëmundjeve njerëzore, por shumë njerëz të prekur nuk këshillohen me mjekun.

Një revistë e re e Akademisë Europiane të Dermatologjisë dhe Studimit të Venereologjisë vlerëson prevalencën e sëmundjeve të lëkurës jashtë ambientit tipik mjekësor.

Për të përfshirë njerëzit që kurrë ose rrallë kërkojnë ndihmë mjekësore, studimi nuk mbështetej në të dhënat e sigurimeve shëndetësore, por në të dhënat e mbledhura në Oktoberfestin e Mynihut në Gjermani. Ekzaminimet e shqyrtimit u kryen rastësisht në vizitorët pjesëmarrës.

Nga 2,701 individë në studim, të paktën një anomali e lëkurës u vërejt në 1,662 pjesëmarrës (64,5 për qind). Diagnoza më e zakonshme ishte keratosis aktinik (26.6 përqind), rosacea (25.5 përqind), dhe ekzema (11.7 përqind). Sëmundjet e lëkurës u rritën me moshën dhe ishin më të shpeshta tek meshkujt (72.3 përqind) sesa tek gratë (58.0 përqind). Gati dy të tretat e pjesëmarrësve të prekur nuk ishin në dijeni të gjetjeve të tyre të lëkurës anormale.

“Sëmundjet e lëkurës mund të jenë edhe më të përhapura sesa është menduar më parë. Duke marrë parasysh ndikimin e tyre të rëndësishëm në jetën individuale, familjare dhe sociale si dhe barrën e rëndë ekonomike të shkaktuar nga trajtimi i pamjaftueshëm vetë ose mjek, rëndësia e shëndetit publik për sëmundjet e lëkurës është nënvlerësuar “, tha autori i lartë Dr. Alexander Zink, i Universitetit Teknik të Mynihut. “Fushatat informuese dhe sensibilizuese janë të nevojshme për të trajtuar më mirë këtë çështje të lënë pas dore dhe për të zvogëluar barrën globale të sëmundjeve të lëkurës”./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë