Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Sa është i rrezikshëm përdorimi i substancave dietike për shëndetin e të rinjëve?

Konsumi i shtesave ushqimore të shitura për humbje peshe, ndërtimin e muskujve dhe energjinë u shoqërua me një rrezik të shtuar për ngjarje të rënda mjekësore tek fëmijët dhe të rinjtë në krahasim me konsumimin e vitaminave, sipas hulumtimeve të reja të drejtuara nga Harvard T.H. Chan Shkolla e Shëndetit Publik. Studimi zbuloi se, krahasuar me vitaminat, këto lloje të shtojcave ishin të lidhura me gati tre herë më shumë rezultate të rënda mjekësore në të rinjtë.

“FDA ka lëshuar paralajmërime të panumërta në lidhje me shtesat e shitura për humbje peshe, ndërtimin e muskujve ose performancën sportive, funksionin seksual dhe energjinë, dhe ne i dimë se këto produkte janë tregtuar gjerësisht dhe përdoren nga të rinjtë. Kjo është pyetja që ne dëshironim të përgjigjemi “, tha autori kryesor Flora Or, një studiues me Iniciativën e Trajnimit Strategjik të Shkollës së Harvard Chan për Parandalimin e Çrregullimeve të Ushqimit.

Studiuesit kërkuan raporte të pafavorshme të ngjarjeve në mes të janarit 2004 dhe prillit të vitit 2015 në Sistemin e Raportimit të Eventeve anësore të Administrimit të Ushqimit dhe Sëmundjeve të SHBA-së në bazën e të dhënave të ushqimeve dhe dietave. Ata analizuan rrezikun relativ për ngjarje të rënda mjekësore, të tilla si vdekja, aftësia e kufizuar dhe hospitalizimi në individë të moshave 0 dhe 25 vjeç që ishin të lidhura me përdorimin e shtesave ushqimore të shitura për humbje peshe, ndërtimin e muskujve ose energji krahasuar me vitaminat.

Ata zbuluan se kishte 977 raporte të ngjarjeve të pafavorshme të lidhura me një shtojcë për grupmoshat e synuara. Prej tyre, rreth 40% përfshinin rezultate të rënda mjekësore, përfshirë vdekjen dhe shtrimin në spital. Shtesat e shitura për humbje peshe, ndërtimin e muskujve dhe energjinë u shoqëruan me pothuajse trefishin e rrezikut për rezultate të rënda mjekësore në krahasim me vitaminat. Shtesat e shitura për funksionin seksual dhe pastrimin e zorrës së trashë ishin të lidhura me rrezikun përafërsisht dy herë më shumë për rezultate të rënda mjekësore në krahasim me vitaminat.

Autori i lartë, S. Bryn Austin, profesor në Departamentin e Shkencave Sociale dhe të Sjelljes, vuri në dukje se mjekët me reputacion nuk e rekomandojnë përdorimin e llojit të shtesave ushqimore të analizuara në këtë studim. Shumë prej këtyre produkteve janë zbuluar si të falsifikuara me produkte farmaceutike me recetë, substanca të ndaluara, metale të rënda, pesticide dhe kimikate të tjera të rrezikshme. Dhe studime të tjera kanë lidhur këto substanca me sulm, kancer të testisit, dëmtim të mëlçisë dhe madje edhe vdekje./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë