Enj, Sht 21, 2023
Banner Top
Banner Top
Sa ka rëndësi dremitja në shëndetin e fëmijëve?

Pyesni thjesht çdo prind nëse dremitja është e mirë dhe mund të dëgjoni një “po”, veçanërisht për disponimin e fëmijës, nivelet e energjisë dhe performancën e shkollës. Hulumtimi i ri nga Universiteti i Pensilvanisë dhe nga Universiteti i Kalifornisë, Irvine, i botuar në revistën SLEEP mbështet këtë njohuri prindërore.

Një studim i rreth 3.000 nxënësve të klasës së katërt, të pestë dhe të gjashtë të moshave 10-12 zbuluan një lidhje mes daljes në mes të ditës dhe lumturisë më të madhe, vetëkontrollit dhe zhavorit; pak probleme të sjelljes; dhe IQ më të lartë, kjo e fundit veçanërisht për klasën e gjashtë. Gjetjet më të fuqishme u shoqëruan me arritjet akademike, thotë Penn neurocriminologist Adrian Raine, një bashkëautor në letër.

“Fëmijët që kërcejnë tre ose më shumë herë në javë përfitojnë nga një rritje prej 7.6% në ecurinë akademike në klasën e 6-të”, thotë ai. “Sa fëmijë në shkollë nuk do të donin që rezultatet e tyre të rriteshin me 7.6 pikë nga 100”?

Mungesa e gjumit dhe përgjumja janë çuditërisht të përhapura, me përgjumjen që ndikon deri në 20% të të gjithë fëmijëve, thotë autori kryesor në studimin Jianghong Liu, një profesor i asociuar i Penn-it dhe i shëndetit publik. Për më tepër, efektet negative kognitive, emocionale dhe fizike të shprehive të varfra të gjumit janë të mirëpërcaktuara, dhe megjithatë, hulumtimet e mëparshme janë përqendruar në moshën parashkollore dhe më të re.

Kjo është pjesërisht për shkak se në vende si Shtetet e Bashkuara, pushimi gjithnjë ndalet kur fëmijët rriten. Në Kinë, megjithatë, praktika është ngulitur në jetën e përditshme, duke vazhduar nëpër shkollën fillore dhe të mesme, madje edhe në moshë madhore.

Nga secili prej 2,928 fëmijëve, hulumtuesit grumbulluan të dhëna rreth frekuencës dhe kohëzgjatjes së foshnjave pasi fëmijët arritën klasat 4 deri në 6, si dhe të dhënat e rezultateve kur arritën në klasën e 6-të, duke përfshirë masat psikologjike si zhavorri dhe lumturia dhe masat fizike si indeksi i masës trupore dhe nivelet e glukozës. Ata u kërkuan gjithashtu mësuesve që të japin informacion rreth sjelljes dhe akademisë për secilin nxënës.

Ishte studimi i parë gjithëpërfshirës i këtij lloji, thotë Mednick. “Shumë studime laboratorike në të gjitha moshat kanë treguar se gjilpëra mund të tregojë të njëjtën madhësi përmirësimi si një natë e plotë e gjumit në detyra diskrete njohëse. Këtu kemi pasur mundësi t’i kërkojmë pyetjeve të nxënësve të shkollave të mesme të botës reale në një gamë të gjerë të masave të sjelljes, akademike, sociale dhe fiziologjike. “

Parashikueshmërisht, shton ajo, “sa më shumë nxënës flenë gjatë ditës, aq më i madh është përfitimi i gjumit në shumë prej këtyre masave”.

Megjithëse gjetjet janë korrelacion, hulumtuesit thonë se mund të ofrojnë një alternativë ndaj thirrjes së pediatërve dhe zyrtarëve të shëndetësisë publike për periudhat e mëvonshme të fillimit të shkollës. “Dreka e mesditës zbatohet me lehtësi dhe nuk kushton asgjë”, thotë Liu, veçanërisht nëse shoqërohet nga një fund pak më vonë, për të shmangur shkurtimin e kohës në arsim. “Jo vetëm që kjo do të ndihmojë fëmijët, por gjithashtu merr kohë për përdorimin e ekranit, që lidhet me shumë rezultate të përziera”.

Tani për tani, studiuesit thonë se shpresojnë se rezultatet e këtij studimi të tanishëm mund të informojnë punën e ardhshme ndërhyrëse që synon përgjumjen adoleshente./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë