Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Pse është e nevojshme që studentët të bëjnë tetë orë gjumë?

Studimet pohojnë se studentët e vitit të fundit që nuk flenë tetë orë gjumë çdo natë, kanë 40 për qind më pak gjasa të diplomohen.

Privimi i gjumit është gjetur të jetë i lidhur me një mesatare më të ulët të notave, prandaj zvogëlon gjasat e diplomimit.

Sidoqoftë, studentët në vitin e parë akademik që kanë mungesë gjumi, nuk rrezikojnë të kenë mesatare më të ulët nëse e rregullojnë gjumin deri në vitin e fundit të studimeve.

Studiuesit thonë se privimi i gjumit është i zakonshëm në mesin e studentëve, të cilët shpesh mashtrojnë studimin dhe shoqërimin me një punë me kohë të pjesshme.

Privimi i gjumit ngadalëson të mësuarit, ndikon në kujtesë dhe i bën studentët më të prirur që të anashkalojnë orët mësimore në mënyrë që të arrijnë gjumin, thanë ata.

Studiuesit nga Universiteti Shtetëror Montclair dhe Universiteti Rutgers ishin pas studimit të 7,000 njerëzve. Rreth gjysma ishin studentët e kolegjit me informacione GPA, ndërsa pjesa tjetër e vullnetarëve kishte diplomuar tashmë.

Studentët e vitit të parë kishin një intervistë pasuese çdo vit, duke u lejuar hulumtuesve të analizonin gjumin e tyre gjatë gjithë kohës në universitet. Ata u pyetën se si e kishin privuar gjumin, nëse ata punonin, si ishte shëndeti i tyre, nëse tymoseshin dhe sa shpesh ushtronin.

GPA-ja në fund të semestrit të shkollës gjithashtu është marrë, për studimin e botuar në Mjekësinë Parandaluese nga Elsevier.

Detajet nëse vullnetarët u diplomuan u regjistruan gjithashtu nga shkencëtarët, të udhëhequr nga Dr. Wei-Lin Chen.

Dyzet e dy përqind e të anketuarve kanë raportuar privimin kronik të gjumit në pranverën e vitit të tyre të parë.

Termi përgjithësisht përkufizohet si marrja e gjumit joadekuat për të mbështetur vigjilencën adekuate të ditës.

Përderisa sasia e gjumit që secili individ ka nevojë për funksionin normal ndryshon, shuma e rekomanduar është shtatë deri në nëntë orë çdo natë.

Rezultatet treguan se mungesa kronike e gjumit ishte e lidhur me një GPA më të ulët.

Duke shkruar në revistë, shkencëtarët thanë: ‘Privimi i gjumit parashikon gjasat për të marrë një diplomë kolegji’.

Hulumtuesit gjithashtu zbuluan se ata që raportuan privimin kronik të gjumit në vitin e tyre të fundit kishi  40 përqind më pak gjasa të diplomoheshin.

Ata që raportuan privimin kronik të gjumit gjatë viteve të para dhe të fundit kishin 25 përqind më pak gjasa të diplomoheshin.

Privimi kronik i gjumit gjatë vitit të vitit të parë nuk ishte i lidhur me gjasa të ulta të diplomimit.

Mundësia e diplomimit të studentëve nuk duket të tregojë ndonjë lidhje me sjelljet ose përvojat e tyre shëndetësore përmes kolegjit.

Autorët thanë: “Ky zbulim sugjeron që privimi kronik i gjumit mund të ketë efekt të pavarur në rezultatet akademike që nuk funksionojnë nëpërmjet ndikimit mbi sjelljet shëndetësore”.

Një shpjegim pse gjumi ndikon aq shumë në studentët në vitin e tyre të fundit mund të jetë për shkak të sasisë së lartë të kurseve, tha ekipi.

Viti përfundimtar i studimeve kërkon që studentët të punojnë jashtëzakonisht shumë për të arritur shkallën e kalueshmërisë, ndërsa studentët e vitit të pare mund të flenë.

Autorët shkruan: ‘Kursi i kërkuar në shkollë shpesh kërkon një notë më të lartë sesa kurset e arsimit të përgjithshëm’.

Edhe pse ata nuk treguan se sa nxënës mesatarisht janë të privuar nga gjumi, studimet e mëparshme kanë shënuar ‘norma alarmante të gjumit të pamjaftueshëm’.

Një studim i kryer nga Universiteti Commonwealth në Virxhinia në vitin 2010 zbuloi se deri në 70 përqind e studentëve të gjimnazit janë të privuar nga gjumi.

Egziston dëshmia se humbja e gjumit mund të përkeqësojë ankthin dhe pikëllimin, të prishë lumturinë dhe entuziazmin, si dhe t’ju bëjë më të zemëruar dhe të hani jo shëndetshëm./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë