Mër, Nën 29, 2023
Banner Top
Banner Top
Pacientët e depresionit në rrezik të sëmundjeve të shumta kronike

Gratë që përjetojnë simptoma të depresionit janë në rrezik të zhvillimit të shumë sëmundjeve kronike, thotë hulumtimi i udhëhequr nga Universiteti i Queensland.

Shkolla e Shëndetit Publik Xiaolin Xu tha se gratë që kishin simptoma të depresionit, madje pa diagnozë klinike, ishin në rrezik të zhvillimit të shumë sëmundjeve kronike.

“Këto ditë, shumë njerëz vuajnë nga sëmundje të shumëfishta kronike, siç janë diabeti, sëmundjet e zemrës,sulmi dhe kanceri”, tha Xu.

“Ne pamë se si gratë përparojnë në zhvillimin e këtyre sëmundjeve kronike para dhe pas fillimit të simptomave depresive”.

Studimi gjatësor australian i Shëndetit të Grave pasoi gratë e shëndetshme, të moshës së mesme pa diagnozë të mëparshme të depresionit ose sëmundjes kronike gjatë 20 viteve.

Studimi zbuloi se 43.2 për qind e grave kanë përjetuar simptoma të larta të depresionit dhe vetëm nën gjysmën e grupit kanë raportuar se janë diagnostifikuar ose kanë marrë trajtim për depresion.

Gratë nga grupi në depresion kishin 1.8 herë më shumë gjasa të kenë kushte të shumta kronike shëndetësore para se të përjetonin simptoma depresive.

“Përjetimi i simptomave depresive u shfaq për të përforcuar rrezikun e sëmundjes kronike”, tha Xu.

“Pasi që gratë filluan të përjetonin këto simptoma, ato kishin 2,4 herë më shumë gjasa të vuanin nga shumë sëmundje kronike krahasuar me gratë pa simptoma depresive”.

Hulumtimi sugjeron se depresioni dhe sëmundjet kronike ndajnë një rrugë të ngjashme gjenetike ose biologjike.

“Inflamacioni në trup është i lidhur me zhvillimin e depresionit dhe sëmundjeve kronike fizike,” tha ai.

“Sëmundjet kronike, si diabeti dhe hipertensioni, gjithashtu lidhen zakonisht me depresionin”.

Këto rezultate ndihmojnë përforcimin e kuptimit të shëndetit mendor dhe fizik të profesionistëve të kujdesit shëndetësor.

“Profesionistët e shëndetësisë duhet të dinë se depresioni klinik dhe nënlinjësor (simptomat e ngritura depresive) mund të lidhen me kushtet e tjera kronike fizike”, tha ai.

“Kur trajton pacientët për këto simptoma, profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet të kuptojnë se këta njerëz janë në rrezik për të zhvilluar sëmundje të mëtejshme kronike”.

Gratë me të dyja kushtet kishin më shumë gjasa të vinin nga familjet me të ardhura të ulëta, të ishin mbipeshë, të konsumonin duhanin dhe alkoolin.

“Ruajtja e një peshe të shëndetshme, duke ushtruar rregullisht, duke ngrënë një dietë të ekuilibruar dhe duke reduktuar sjelljet e dëmshme mund të ndihmojë në parandalimin dhe ngadalësimin e progresit të sëmundjeve të shumta kronike”./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë