Sht, Tet 23, 2021
Banner Top
Banner Top
Shenjat paralajmëruese që mund të keni depresion!

Ndërsa vetëm një ofrues i kualifikuar mjekësor ose mendor mund të diagnostikojë depresionin, ka disa shenja paralajmëruese që mund t’ju ndihmojnë të identifikoni nëse ju ose dikush që ju intereson mund të jetë në depresion.

Megjithatë, depresioni duket ndryshe në njerëz të ndryshëm. Pra, ndërsa një individ mund të luftojë për të dalë nga shtrati për shkak të depresionit, dikush tjetër mund të jetë në gjendje të shkojë në punë çdo ditë pa vërejtur se është në depresion. Ndonjëherë, simptomat që duken si depresioni nuk janë me të vërtetë depresion, megjithatë.

Dy llojet më të zakonshme përfshijnë çrregullime të mëdha depresive dhe çrregullime të vazhdueshme depresive.

Lajm i mirë është, depresioni është i shërueshëm. Nëse pranoni shenja që ju ose dikush që mund të dini të jeni në depresion, ndihma profesionale mund të garantohet. Medikamentet, terapia e diskutimit ose një kombinim i të dyjave mund të jenë të dobishme në reduktimin e simptomave depresive.

Gjendja e depresuar është në përputhje me depresionin e madh dhe çrregullimin e vazhdueshëm depresiv. Në depresion të madh, një individ ndihet i depresuar shumicën e ditës, pothuajse çdo ditë, siç tregohet nga raporti subjektiv ose vëzhgimet e bëra nga të tjerët. Fëmijët ose adoleshentët mund të duken më irritues se sa të trishtuar.

Njerëzit me çrregullim të vazhdueshëm depresiv përjetojnë një gjendje depresioni më shumë se jo për të paktën dy vjet. Fëmijët mund të duken më nervoz dhe e  përjetojnë këtë  të paktën një vit.

Simptoma e dytë kryesore e çrregullimeve të mëdha depresive është ulja e interesit ose kënaqësisë në gjërat që ju bënin të lumtur dikur. Një person që shfaq këtë simptomë do të tregojë interes ose kënaqësi dukshëm të zvogëluar në të gjitha ose pothuajse të gjitha aktivitetet e përditshme.

Ndryshimet në oreks

Ndryshime të rëndësishme në peshë (një fitim ose humbje prej 5 për qind ose më shumë në një muaj) duke mos tentuar të fitojnë ose të humbasin mund të jenë tregues i çrregullimeve të mëdha depresive.

Çrregullimet e gjumit

Çrregullimet e gjumit, duke përfshirë vështirësitë që të bien në gjumë, duke qëndruar në gjumë, duke u ndjerë të përgjumur pavarësisht nga një pushim i natës së plotë, ose përgjumja gjatë ditës mund të tregojë ose çrregullime të mëdha depresive ose çrregullime të vazhdueshme depresive.

Lodhje

Një humbje e energjisë dhe ndjenjat kronike të lodhjes mund të jenë simptoma të çrregullimeve të vazhdueshme depresive dhe çrregullimeve të mëdha depresive. Ndjenja e lodhjes shumicën e kohës mund të ndërhyjë në aftësinë e individit për të funksionuar normalisht.

Ndjenja e pavërtetësisë ose e fajit

Fajësia e tepërt, e papërshtatshme dhe ndjenjat e pavlefshmërisë janë simptoma të zakonshme të çrregullimeve të mëdha depresive. Ndjenjat e fajit mund të jenë aq të rënda sa të bëhen delusive.

Depresioni është i shërueshëm dhe shumica e njerëzve shohin përmirësime në simptomat e tyre kur trajtohen me ilaçe, psikoterapi ose një kombinim të të dyjave.

Por trajtimi duhet të individualizohet. Ajo që punon për një person nuk mund të punojë domosdoshmërisht për një tjetër. Është e rëndësishme të bisedoni me mjekun tuaj dhe ekipin e trajtimit rreth opsioneve që mund të jenë më efektive në reduktimin e depresionit tuaj./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë