Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Çfarë është depresioni?

Gjendja e ulët është një pjesë normale e jetës, por zakonisht nuk zgjatë shumë dhe nuk ndërhynë me pjesëmarrjen tonë të plotë në jetë.

Depresioni, nga ana tjetër, nuk është thjesht një humor i shkurtër blu ose një ndjenjë trishtimi që ngre disa orë ose ditë.

Përkundrazi, depresioni është një shqetësim i humorit i shënuar nga ndjenjat e mungesës së shpresës, trishtimit dhe mendimeve negative që janë më të ashpra ose të zgjatura sesa shtrirja e zakonshme e trishtimit që shumica e njerëzve përjetojnë. Shumë njerëz me depresion të patrajtuar e gjejnë veten të përballuar me një jetë mjaftë të vështirë.

Sa e zakonshme është depresioni? Depresioni i keq është një përvojë shumë e zakonshme emocionale dhe shumica e njerëzve ndihen “të mërzitur” nga koha në kohë. Nxënësit e kolegjit janë në rrezik më të lartë të zhvillimit të depresionit, sepse mjedisi i kolegjit është shpesh mjaft kërkues dhe stresues.

Simptomat: Depresioni nuk është vetëm një çrregullim. Klinicistët klasifikojnë çrregullime depresive në varësi të faktorëve të tillë si ashpërsia, kohëzgjatja, stresorët e jetës dhe prania e problemeve të tjera mjekësore.

Megjithatë, të gjitha çrregullimet depresive janë identifikuar nga prania e disa kombinimeve të simptomeve të mëposhtme që paraqesin një ndryshim nga disponimi ose sjellja e zakonshme e një personi:

 • Humori i depresuar ose nervoza gjatë shumicës së ditës
 • Humbja totale ose shumë e dukshme e kënaqësisë apo interesave të shumicës së kohës
 • Ndryshime të rëndësishme në oreksin, peshën ose të dyja
 • Problemet e gjumit (pagjumësia ose përgjumja e tepruar) gati çdo natë
 • Ndjenjat e shqetësimit ose një ndjenjë të ngadalësisë së fortë
 • Humbja e energjisë dhe një ndjenjë dërrmuese e lodhjes
 • Ndjenja e fajit dhe e pavlefshmërisë pothuajse gjatë gjithë kohës
 • Ndjenja e mungesës së shpresës dhe pafuqisë
 • Pamundësia për t’u përqendruar gati çdo ditë
 • Mendime të përsëritura të vdekjes ose vetëvrasjes

Disa njerëz përjetojnë simptoma sezonale, të cilat mund të tregojnë çrregullime afektive sezonale.

Nëse vuani nga ndonjë nga këto simptoma – madje edhe për një javë – ju lutemi merrni në konsideratë marrjen e ndihmës. Ju nuk keni pse të “shkoni i vetmuar!”


Trajtimi:

 Për fat të mirë, shumica e çrregullimeve depresive janë të shërueshme duke përdorur një shumëllojshmëri të qasjeve, duke përfshirë medikamente, disa forma të mirë të testuara të psikoterapisë dhe terapi të dritës (për çrregullime emocionale sezonale). Trajtimet psikoterapeutike dhe farmaceutike aktualisht janë në dispozicion deri në 80% efektive në reduktimin ose eliminimin e simptomave depresive. Konsultohuni me një mjek që mund t’ju ndihmojë të vendosni mbi mundësitë e trajtimit dhe të shfaqni për kushtet e tjera mjekësore përkatëse. Në varësi të preferencave tuaja dhe ashpërsisë së çrregullimit tuaj, një mjek mund të përshkruajë ilaçe dhe / ose t’ju referojë një psikoterapist ose psikiatër për vlerësim të mëtejshëm dhe trajtim.


Vetëkujdesi është një pjesë e rëndësishme e menaxhimit të depresionit:

 • Stërvitja ka ndihmuar të zvogëlojë disa simptoma të depresionit.
 • Hani mirë për të mbështetur trupin, mendjen dhe shpirtin.
 • Shmangni përdorimin e alkoolit dhe barnave të tjera, të cilat mund të shkaktojnë ose komplikojnë depresionin.
 •  Gjumi ndihmon në shërimin e depresionit dhe mund të ndihmojë në parandalimin e përsëritjeve.
 • Terapia e dritës është vërtetuar efektive për çrregullime afektive sezonale./Familja Jonë
Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë