Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Cili është ndryshimi midis depresionit unipolar dhe atij bipolar?


Depresioni është kompleks. Të gjithë mund të përjetojnë depresion, por ka më shumë se një lloj depresioni. Depresioni më i zakonshëm është gjendja në të cilën një person kalon përmes një rënieje për shkak të një përvoje jetësore. Kjo depresion shpesh mund të trajtohet nga terapia që është specifike për ngjarjen, siç është këshillimi i pikëllimit. Në të kundërt, depresioni unipolar dhe bipolar konsiderohet gjenetik në kushtet mjekësore. Ata shpesh ndodhin pa një përvojë për jetën dhe zakonisht kanë nevojë për një trajtim më mjekësor sesa terapi.

Simptoma të papritura të depresionit unipolar dhe bipolar

Depresioni shpesh përshkruhet si i trishtuar dhe i pashpresë, por ky është vetëm një lloj depresioni. Depresioni tjetër, depresioni i inatosur, është i zemëruar, negativ dhe duke u ankuar. Njerëzit me depresion të acaruar shpesh nuk trajtohen pasi që ata konsiderohen të acaruar, të vrazhdë ose negativë. Depresioni i irrituar mund të shfaqet në zemërim të rrugës, goditje, të bërtitura dhe deklaratat, të tilla si “Unë i urrej të gjithë! Lërmëni vetëm”.

Cili është dallimi në mes të depresionit unipolar dhe bipolar?

Ekzistojnë dy çrregullime gjenetike të humorit: depresioni unipolar dhe çrregullimi bipolar. Bipolar përfshin ndryshimet humorale të depresionit bipolar dhe mania bipolare.

Depresioni uniparor dhe depresioni bipolar ndajnë simptomat e njëjta me tri dallime kryesore:

1) Depresioni bipolar është më episodik se unipolar,

2) Depresioni bipolar është gjithmonë në skaj të manisë dhe

 3) Për shkak të rrezikut nga mania, trajtimi i depresionit bipolar është më i ndryshëm sesa trajtimi unipolar i depresionit.

Depresioni unipolar dhe depresioni bipolar: Simptoma të njëjta, trajtime të ndryshme

Depresioni unipar dhe bipolar do të duken të njëjtë në një shkallë depresioni. Mënyra se si një person mendon, bisedon dhe vepron do të jetë i njëjtë. Dallimi kryesor është në protokollin e trajtimit për shkak të lidhjes së ngushtë të depresionit bipolar me maninë. Depresioni unipar mund të përdorë në mënyrë të sigurt trajtimet shumë të efektshme me serotonin, siç janë antidepresantët SSRI, shtojcave të aminoacideve dhe terapi me kuti të lehta. Trajtimi i depresionit bipolar duhet të jetë shumë i kujdesshëm me përdorimin e trajtimeve që nxisin serotonin, pasi ato mund të shkaktojnë maninë.

Nëse jeni në depresion dhe thjesht nuk mund ta kuptoni pse, ka një shans që disponimi juaj është i lidhur me kimi të trurit. Shikoni pemën tuaj familjare për shenja të depresionit dhe merrni ndihmë ashtu si do të keni për ndonjë problem mjekësor. Nëse jeni në depresion dhe keni çrregullim bipolare në familje, mësoni rreth manisë dhe merrni testimin për shenja të manisë në jetën tuaj. Çrregullimi unipar dhe bipolar është më i ngjashëm me diabetin sesa problemet emocionale ose personale, prandaj një qasje mjekësore funksionon mirë./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë