Sht, Mar 23, 2024
Banner Top
Banner Top
Si të ballafaqohemi me një sëmundje?Të jetosh me një gjendje të qëndrueshme shëndetësore (e quajtur edhe sëmundje kronike) mund të jetë sfiduese.

Por të kuptuarit më shumë për gjendjen tuaj, mund t’ju ndihmojë të merrni sfida shëndetësore në hapa më të mëdhenjë. Shumë njerëz mendojnë se marrja e një roli aktiv në kujdesin e një gjendjeje kronike shëndetësore mund t’i ndihmojë ata të ndjehen më të fortë dhe më të aftë për t’u marrë me shumë pengesa të jetës.

Cilat janë sëmundjet kronike?

Ka dy lloje të sëmundjeve: akute dhe kronike. Sëmundjet akute (si një i ftohtë ose gripi) janë zakonisht relativisht të shpejta. Sëmundjet kronike, megjithatë, janë kushte shëndetësore afatgjata (fjala “kronike” vjen nga fjala greke chronos, që do të thotë kohë).

Të kesh një gjendje kronike nuk do të thotë se një sëmundje është kritike ose e rrezikshme – ndonëse disa sëmundje kronike, si kanceri dhe SIDA, mund të jenë kërcënuese për jetën. Por sëmundjet kronike mund të përfshijnë gjithashtu sëmundje si astma, artriti, ADHD dhe diabeti.

Çdo gjendje shëndetësore ka simptoma dhe trajtim. Përveç faktit se të gjitha këto janë relativisht të gjata, sëmundjet kronike nuk janë domosdoshmërisht të ngjashme në mënyra të tjera. Shumica e njerëzve që kanë një sëmundje kronike nuk mendojnë për veten e tyre si “që kanë një sëmundje kronike”. Ata mendojnë për veten e tyre si të paturit e një gjendje të veçantë – të tilla si astma, artriti, diabeti, lupusi ose sëmundja e qelizave, hemofilia ose leuçemia, ose çfarëdo gjendje shëndetësore që ata kanë.

Nëse jetoni me një sëmundje kronike, mund të ndiheni të prekur jo vetëm fizikisht, por edhe emocionalisht, socialisht dhe ndonjëherë edhe financiarisht. Mënyra se si një person mund të preket nga një sëmundje kronike varet nga sëmundja e veçantë dhe si ndikon në trup, sa e rëndë është dhe llojet e trajtimeve që mund të përfshihen.

Duhen kohë për t’u përshtatur dhe për të pranuar realitetin e sëmundjes afatgjatë, por adoleshentët të cilët janë të gatshëm të mësojnë, të marrin mbështetje nga të tjerët dhe të marrin pjesë në kujdesin e trupave të tyre, zakonisht kalojnë nëpër procesin e përballimit.

Marrja e kontrollit

Njerëzit që jetojnë me sëmundje kronike shpesh zbulojnë se veprimet e mëposhtme mund t’i ndihmojnë ata të marrin kontrollin dhe të punojnë përmes procesit të përballimit:

Pranoni ndjenjat

Emocionet mund të mos jenë të lehta për t’u identifikuar. Për shembull, duke fjetur ose duke qarë shumë, ose duke pirë duhan, mund të jenë shenja trishtimi ose depresioni. Është gjithashtu shumë e zakonshme që adoleshentët me sëmundje kronike të ndiejnë stresin, duke balancuar realitetin e trajtimit me një gjendje shëndetësore dhe përballimin e punës shkollore, ngjarjeve shoqërore dhe aspekteve të tjera të jetës së përditshme.

Shumë njerëz që jetojnë me sëmundje kronike mendojnë se ndihmon në krijimin e burimeve të mbështetjes për t’u marrë me stresin dhe emocionet. Disa zgjedhin të bisedojnë me një terapist ose të bashkohen me një grup mbështetës posaçërisht për njerëzit me gjendjen e tyre. Është gjithashtu e rëndësishme t’i besoni atyre që besoni, si miq të ngushtë dhe anëtarë të familjes.

Mbajini gjërat në perspektivë

Është e lehtë që një gjendje shëndetësore të bëhet fokusi kryesor i jetës së dikujt – veçanërisht pasi ai person mëson për herë të parë dhe fillon të merret me gjendjen. Shumë njerëz mendojnë se duke u kujtuar se gjendja e tyre është vetëm një pjesë e atyre që janë, mund t’i ndihmojnë gjërat në perspektivë. Mbajtja në kontakt me miqtë, aktivitetet e preferuara dhe gjërat e përditshme ndihmon shumë.

Luaj një rol aktiv në kujdesin tuaj shëndetësor

Mënyra më e mirë për të mësuar për gjendjen tuaj dhe për ta vënë veten në kontroll është të bëni pyetje. Zakonisht ka shumë informata për të absorbuar kur vizitoni një mjek. Ju mund të keni nevojë të kaloni mbi specifikat më shumë se një herë ose kërkoni një doktor ose infermiere për të përsëritur gjërat për t’u siguruar që ju kuptoni gjithçka./Familja JonëTags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë