Die, Mar 24, 2024
Banner Top
Banner Top
Cilat janë simptomat e sëmundjes së lartësisë?

Sëmundja e lartësisë mund të ndodhë kur udhëtoni në një lartësi të madhe shumë shpejt. Frymëmarrja bëhet e vështirë sepse nuk jeni në gjendje të merrni sa më shumë oksigjen.

Sëmundja lartësi, e quajtur edhe sëmundje malore akute (AMS), mund të bëhet një emergjencë mjekësore nëse shpërfillet.

Mosha, gjinia apo stërvitja fizike nuk kanë asnjë ndikim në mundësinë tuaj për të marrë sëmundje lartësie. Vetëm për shkak se nuk e keni pasur më parë nuk do të thotë që ju nuk do ta zhvilloni atë në një udhëtim tjetër.

Simptomat e sëmundjes së lartësisë:

Simptomat e sëmundjes së lartësisë zakonisht zhvillohen ndërmjet 6 dhe 24 orësh pas arritjes së lartësisë mbi 3.000 metra mbi nivelin e detit.

Simptomat janë të ngjashme me ato të një ngënieje të akullores së keqe.

Ato përfshijnë:

dhimbje koke

të përziera dhe të vjella

marramendje

lodhje

humbja e oreksit

gulçim

Simptomat zakonisht janë më të këqija gjatë natës.

Mjekimi

Merrni parasysh udhëtimin me këto ilaçe për sëmundjen e lartësisë:

Acetazolamide për të parandaluar dhe trajtuar sëmundjet e larta të lartësisë

Ibuprofen dhe paracetamol për dhimbje koke.

Parandalimi i sëmundjes së lartësisë

Mënyra më e mirë për të parandaluar sëmundjet e lartësisë është që të udhëtoni në lartësi mbi 3.000 m ngadalë.

Zakonisht merr pak ditë që trupi të mësohet me një ndryshim në lartësi.

Duhet gjithashtu:

Të shmangni fluturimin direkt në zonat me lartësi të lartë, nëse është e mundur

Të shmangni ngjitjen më shumë se 300-500m në ditë

Të keni një ditë pushimi çdo 600-900m që ju ngjitni, ose çdo 3-4 ditë

Të pini ujë të mjaftueshëm

Të shmangni alkoolin

Të shmangni duhanin.

Ju duhet të filloni marrjen e barnave 1-2 ditë para se të filloni të ngjiteni në lartësi dhe të vazhdoni ta merrni atë gjatë ngritjes.

Nëse përdorni acetazolamide, duhet të vazhdoni gradualisht dhe të ndiqni këshillat e përgjithshme parandaluese.

Trajtimi i sëmundjes së lartësisë

Nëse mendoni se keni sëmundje lartësie:

Ndalo dhe pusho ku je

Mos shkoni më lart për të paktën 24-48 orë

Nëse keni dhimbje koke, merrni ibuprofen ose paracetamol

Nëse ndjeheni i sëmurë, merrni një mjekim anti-sëmundje, si promethazine

Acetazolamide mund të përdoret për të zvogëluar ashpërsinë e simptomave, por nuk i fsheh plotësisht ato. Mund të vazhdoni të dilni me kujdes kur të ndiheni plotësisht të rikuperuar.

Nëse nuk ndjeheni më mirë pas 24 orësh, duhet të zbrisni së paku 500 metra (rreth 1.600 këmbë). Mos u përpiqni të rritni përsëri lartësinë derisa simptomat tuaja të jenë zhdukur plotësisht.

Pas 2-3 ditëve, trupi juaj duhet të jetë adaptuar në lartësi dhe simptomat tuaja duhet të zhduken.

Shihni një mjek nëse simptomat tuaja nuk përmirësohen ose keqësohen./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

No Related Article

Youtube

Arkiva

Kategoritë