Mër, Jan 19, 2022
Banner Top
Banner Top
Niveli i lartë i kolesterolit – shkaktar i sëmundjeve të zemrës

Një e katërta e fëmijëve dhe adoleshentëve në SHBA kanë nivele të rrezikshme të larta të kolesterolit, zbulon një studim i ri.

Hulumtuesit nga Spitali i Fëmijëve Ann & Robert H Lurie në Çikago, Illinois, thonë se këta fëmijë janë në rrezik të rritjes të sulmeve të zemrës në moshën e rritur.

Ndërsa ata vunë në dukje se nivelet e kolesterolit në mesin e të rinjve të Amerikës janë përmirësuar gjatë dy dekadave të fundit, vetëm gjysma e atyre në moshë midis gjashtë dhe 19 vjeç u gjetën të kenë nivele të kolesterolit në rangun ideal.

Ekipi thotë se gjetjet janë dëshmi se fëmijët duhet të monitorohen nga afër nga mjekët e tyre për nivelet e larta të kolesterolit në mënyrë që ndryshimet e mundshme në dietat ose trajtimin e drogës të mund të zbatohen shpejt.

Ka dy lloje të kolesterolit. E para është LDL, e njohur si kolesteroli “i keq”, sepse mund të rritet në arterie dhe të çojë në disa probleme shëndetësore.

E dyta është HDL, e njohur si kolesteroli ‘i mirë’ sepse mbart kolesterolin nga pjesët e tjera të trupit prapa në mëlçi, e cila pastaj heq kolesterolin nga trupi.

Nivelet e kolesterolit përgjithësisht maten si miligram për decilitër të gjakut (mg / dL).

Për fëmijët, numri i HDL duhet të jetë mbi 45 mg / dL dhe, për LDL, optimumi përgjithësisht është më i vogël se 110 mg / dL.

Kolesteroli i lartë shpesh nuk ka simptoma, kështu që shumica e njerëzve as nuk e dinë se kanë nivele të larta.

Nivelet e kolesterolit të lartë mund të rrisin rrezikun e fëmijës nga sëmundjet e zemrës, që është vrasësi numër një në çdo vend, përfshirë SHBAtë.

Për studimin, botuar në Journal of American Medical Association, ekipi shikoi të dhënat për më shumë se 26.000 fëmijë.

Ata gjetën se vetëm rreth gjysma e fëmijëve kishin nivele të përgjithshme të kolesterolit që ishin më pak se 170 mg / dL.

Ndërkohë, rreth 25 përqind e grupit kishin nivele të përgjithshme të kolesterolit më të mëdha se 200 mg / dL, që po konsiderohen si rrezik i lartë.

Rreth 95 milionë amerikanë, 40 për qind e popullsisë, kanë nivele të kolesterolit mbi 200 mg / dL, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Në shumicën e rasteve, fëmijët me kolesterol të rritur kanë një prind me nivele të ngjashme të larta.

‘Kolesteroli i lartë në fëmijëri është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës më vonë në jetë’, tha autorja kryesore, Dr. Amanda Marma Perak, një kardiologe në Spitalin e Fëmijëve Lurie.

“Edhe pse ne shohim tendenca të favorshme në të gjitha masat e kolesterolit në fëmijët dhe adoleshentët gjatë viteve, ne ende duhet të punojmë më shumë për të siguruar që shumë fëmijë të tjerë të kenë nivele të shëndetshme kolesteroli.

“Ne e dimë që kolesteroli i lartë është iniciatori kritik i pllakave në arterie dhe madje edhe në fëmijëri është i lidhur me këto ndryshime në enët e gjakut që mund të çojnë në sulme në zemër në moshën e rritur”.

Studiuesit kanë vërejtur se përqindja e të rinjve me nivele të larta kolesteroli ka rënë së paku 28 për qind në dy dekadat e fundit.

Megjithatë, ata pranuan se kjo ishte e habitshme duke pasur parasysh se një nga faktorët e rrezikut për nivelet e larta të kolesterolit është obeziteti, i cili po vazhdon të rritet mes fëmijëve në SHBA.

Shkalla e obezitetit të fëmijëve është trefishuar gjatë katër dekadave të fundit nga 5.5 për qind në 18.5 për qind.

Sipas udhëzimeve të publikuara nga Instituti i Zemrës Kombëtare, Mushkërive dhe Gjakut në janar, fëmijët dhe adoleshentët duhet të kenë kolesterolin e tyre të kontrolluar në mes moshave nëntë dhe 11 vjeç dhe përsëri në moshën 17 dhe 21 vjeç.

‘Nëse një fëmijë zbulohet se ka nivele të larta të kolesterolit, ne zakonisht mund t’i përmirësojmë këto nivele përmes ndryshimeve të jetesës, siç është dieta më e shëndetshme dhe rritja e aktivitetit fizik’, thotë Dr. Marma Perak.

“Fëmijëve rrallë iu përshkruhen medikamente për uljen e kolesterolit, si statina”.

Ekipi ka në plan të hulumtojë më tej tendencat që ajo gjen, por thotë se ka faktorë të jashtëm që mund të jenë arsyeja pse kolesteroli po përmirësohet, si për shembull pak yndyrna trans në ushqime.

“Megjithëse nevojiten më shumë përpjekje, fakti që nivelet e kolesterolit po lëvizin në drejtimin e duhur, kërkon njëfarë optimizmi për shëndetin e ardhshëm kardiovaskular të popullatës sonë, meqenëse kolesteroli është një nxitës i tillë i rëndësishëm i sëmundjes kardiovaskulare”, tha Dr. Marma Perak./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

0 Comments

Leave a Comment

Arkiva

Kategoritë