Mar, Sht 26, 2023
Banner Top
Banner Top
Si ta parandaloni kolesterolin?

Kolesteroli është një substancë dylli që gjendet në gjakun tuaj. Trupi juaj ka nevojë për kolesterol për të ndërtuar qeliza të shëndetshme, por nivelet e larta të kolesterolit mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Me kolesterol të lartë, mund të zhvilloni depozita yndyrore në enët e gjakut. Përfundimisht, këto depozita rriten, duke e bërë të vështirë që të rrjedhë gjak i mjaftueshëm nëpër arteriet e tua. Ndonjëherë, ato depozita mund të thyejnë papritur dhe të formojnë një mpiksje që shkakton një atak në zemër ose goditje në tru.

Kolesteroli i lartë mund të trashëgohet, por shpesh është rezultat i zgjedhjeve jo të shëndetshme të jetesës, gjë që e bën të parandalueshme dhe të shërueshme. Një dietë e shëndetshme, ushtrime të rregullta dhe nganjëherë përdorimi i ilaçeve mund të ndihmojnë në reduktimin e kolesterolit të lartë.

Kolesteroli i lartë nuk ka simptoma. Një test i gjakut është e vetmja mënyrë për të zbuluar nëse e keni atë.

Pyetni mjekun tuaj nëse duhet të bëni një test kolesteroli. Fëmijët dhe të rinjtë pa faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës zakonisht testohen një herë midis moshës 9 dhe 11 dhe përsëri në mes moshës 17 dhe 19. Përsëritja për të rriturit pa faktorë rreziku për sëmundje të zemrës zakonisht bëhet çdo pesë vjet.

Nëse rezultatet e testimit nuk janë brenda intervaleve të dëshirueshme, mjeku juaj mund të rekomandojë matje më të shpeshta. Mjeku juaj mund të sugjerojë edhe teste më të shpeshta në qoftë se keni një histori familjare me kolesterol të lartë, sëmundje të zemrës ose faktorë të tjerë të rrezikut, si pirja e duhanit, diabeti ose presioni i lartë i gjakut.

Kolesteroli kryhet përmes gjakut tuaj, i lidhur me proteinat. Ky kombinim i proteinave dhe kolesterolit quhet lipoprotein. Ka lloje të ndryshme të kolesterolit, bazuar në atë që mbart lipoproteina.

Ata janë:

Lipoprotein me dendësi të ulët (LDL). LDL, ose kolesteroli “i keq”, transporton grimcat e kolesterolit në të gjithë trupin tuaj. Kolesteroli LDL ndërtohet në muret e arterieve tuaja, duke i bërë ato të vështira dhe të ngushta.

Lipoprotein me dendësi të lartë (HDL). HDL, ose “kolesteroli” i mirë, merr kolesterol të tepërt dhe e merr atë në mëlçi.

Të njëjtat ndryshime në stilin e shëndetshëm të zemrës, të cilat mund të ulin kolesterolin, mund t’ju ndihmojnë të parandaloni që të keni kolesterol të lartë në vendin e parë.

 Për të parandaluar kolesterolin e lartë, ju mund të:

Hani një dietë me pak kripë që thekson fruta dhe perime

Kufizoni sasinë e yndyrave të kafshëve dhe përdorni yndyrna të mira në moderim

Humbni peshë dhe mbani peshën e duhur

Lini duhanin

Ushtroni në shumicën e ditëve të javës për të paktën 30 minuta

Menaxhoni stresin./Familja Jonë

Tags:

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë