Hën, Kor 15, 2024
Banner Top
Banner Top
Ndryshimet fizike tek adoleshentetët – pse ndodhin?

Me adoleshencë ju referohet asaj periudhe kur një person arrinë maturinë seksuale.

Gjatë pubertetit trupi i gruas fillon të prodhojë hor,one, si estrogjeni dhe progesteroni – që shkaktojnë edhe ndryshime fizike.

Këto ndryshime mund të përfshijnë:

  • Zgjatje e trupit dhe shtim i peshës
  • Kilogramë më shumë në këmbë e të prapme
  • Rritje të gjoksit
  • Rritje e qimeve nën sqetull, këmbë, krah dhe në zona të tjera

Për shkak të këtyre ndryshimeve fizike, ndryshimet hormonale në pubertet e përgatitin trupin e gras për riprodhim.

Sipas American College of Obstetricians and Gynecologist, mosha mesatare që një vajzë ka për herë të parë menstracionet është 12 dhe 13 vjec./FamiljaJone

Youtube

Arkiva

Kategoritë