Enj, Sht 29, 2022
Banner Top
Banner Top
Leukemia, simptomat dhe shenjat e zakonshme

Leukemia është kanceri i indeve gjakformuese të trupit, duke përfshirë palcën e eshtrave dhe sistemin limfatik.

Ekzistojnë shumë lloje të leukemisë. Disa forma të leukemisë janë më të zakonshme tek fëmijët. Format e tjera të leukemisë ndodhin kryesisht tek të rriturit.

Leukemia zakonisht përfshin qelizat e bardha të gjakut. Qelizat tuaja të bardha të gjakut janë luftëtarë të fuqishëm të infeksionit – ato normalisht rriten dhe ndahen në mënyrë të rregullt, pasi trupi juaj ka nevojë për to. Por te njerëzit me leuçemi, palca e eshtrave prodhon një sasi të tepërt të qelizave të bardha anormale të gjakut, të cilat nuk funksionojnë siç duhet.

Trajtimi për leuçeminë mund të jetë kompleks – në varësi të llojit të leuçemisë dhe faktorëve të tjerë. Por ka strategji dhe burime që mund t’ju ndihmojnë ta bëni trajtimin tuaj të suksesshëm.

Simptomat e leukemisë ndryshojnë, në varësi të llojit të leuçemisë.

Shenjat dhe simptomat e zakonshme të leukemisë përfshijnë:

  • Ethe ose të dridhura
  • Lodhje e vazhdueshme, dobësi
  • Infeksione të shpeshta ose të rënda
  • Humbja e peshës pa u përpjekur
  • Nyjet limfatike të fryra, mëlçi ose shpretkë e zmadhuar
  • Gjakderdhje ose mavijosje e lehtë
  • Gjakderdhje të përsëritura nga hundët
  • Njolla të vogla të kuqe në lëkurën tuaj (petechiae)
  • Djersitje e tepërt, veçanërisht gjatë natës
  • Dhimbje ose ndjeshmëri të kockave

Youtube

Arkiva

Kategoritë