Enj, Kor 18, 2024
Banner Top
Banner Top
Kur duhet të shqetësohemi për të qarat e foshnjave të porsalindura?

Një i porsalindur mund të qajë deri në dy orë – ose edhe më gjatë. Më poshtë do të mund të gjeni se pse qajnë foshnjat dhe çfarë mund të bëni në lidhje me këtë.

Deshifrimi i lotëve

Një fëmijë duke qarë po përpiqet t’ju tregojë diçka. Detyra juaj është të kuptoni pse dhe çfarë – nëse ka ndonjë gjë – duhet të dini se çfarë të bëni në lidhje me të.

Me kalimin e kohës mund të jeni në gjendje të identifikoni nevojat e foshnjës tuaj në mënyrën se si ai ose ajo qajnë. Për shembull, një klithmë e urisë mund të jetë e shkurtër dhe e ulur, ndërsa një klithmë dhimbjeje mund të jetë një klithmë e papritur, e gjatë, e ngritur lart. Përzgjedhja e çdo modeli mund t’ju ndihmojë t’ju përgjigjeni më mirë klithmave të foshnjës tuaj.

Çfarë mund të thotë fëmija juaj përmes të qarës:

Jam i uritur – Shumica e të porsalindurve hanë shumë shpesh dhe pa orar. E qara është një shenjë e vonë e urisë. Shenja të hershme të urisë janë të tilla si lëvizjet e dorës në gojë dhe lëpirja e buzëve.

Dua të thith diçka – Për shumë bebe, gjiri është një veprimtari ngushëlluese. Nëse foshnja juaj nuk është e uritur, ofroni një biberon.

Jam i vetmuar – Me qetësi afrojeni dhe mbajeni fëmijën tuaj në gjoks.

Jam i lodhur – Foshnjat e lodhura shpesh janë të bezdisura – dhe mund të kenë nevojë për më shumë gjumë sesa mendoni. Të porsalindurit shpesh flenë deri në 16 orë në ditë ose ndonjëherë edhe më shumë.

Jam bërë qull – Një pelenë e lagur ose e ndotur mund të shkaktojë të qara tek të porsalindurit. Kontrolloni shpesh pelenën e foshnjës tuaj për t’u siguruar që është e pastër dhe e thatë.

Dua të lëviz – Ndonjëherë një seancë lëkundëse ose shëtitje mund të qetësojë një fëmijë që qan.

Nëse foshnja juaj nuk është e sëmurë, ju keni provuar gjithçka që ta qetësoni dhe ai ose ajo është ende i mërzitur, është mirë ta lini të qajë. Nëse keni nevojë të shpërqendroheni për disa minuta, vendosni fëmijën tuaj të sigurt në krevat fëmijësh dhe pini një filxhan çaj ose telefononi një mik.

A është thjesht vaj, apo është kolik?

Disa foshnje kanë periudha frustruese të qarjeve të shpeshta, të zgjatura dhe intensive të njohura si dhimbje barku – zakonisht fillojnë disa javë pas lindjes dhe përmirësohen nga mosha 3 muaj.

Koliku shpesh përcaktohet si vaj për tre ose më shumë orë në ditë, tre ose më shumë ditë në javë, për tre ose më shumë javë tek një foshnjë. E qara mund të duket si një shprehje dhimbjeje dhe të fillojë pa ndonjë arsye të dukshme. Koha mund të jetë e parashikueshme, me episode që shpesh ndodhin natën.

Nëse jeni i shqetësuar për dhimbje barku, bisedoni me ofruesin e kujdesit shëndetësor të foshnjës tuaj./Familja Jonë

Youtube

Arkiva

Kategoritë