Hën, Maj 22, 2023
Banner Top
Banner Top
Insulina dhe rezistenca insulike

Diabeti, një çrregullim i shoqëruar me nivele të larta të glukozës dhe ulje të efekteve të insulinës, mund të jetë një gjendje kërcënuese për jetën. Njerëzit me diabet tip 1 prodhojnë shumë pak insulinë dhe kështu përfundimisht kërkojnë terapi plotësuese të insulinës. Diabeti i tipit 2 është i lidhur në përgjithësi me rezistencën ndaj insulinës, e cila rritet me kohën.Me rezistencë ndaj insulinës, shumë nga qelizat e trupit nuk janë në gjendje t’i përgjigjen efekteve të insulinës, duke lënë glukozë në gjak. Trupi kompenson duke prodhuar sasi shtesë të hormonit. Kjo rezulton në një nivel të lartë të insulinës në gjak (hiperinsulinemia) dhe stimulim të tepërt të disa indeve që kanë mbetur të ndjeshme ndaj insulinës. Me kalimin e kohës, ky proces shkakton një çekuilibër në marrëdhëniet midis glukozës dhe insulinës dhe, pa trajtim, përfundimisht mund të shkaktojë komplikime shëndetësore që prekin pjesë të ndryshme të trupit.Përveç diabetit të tipit 2, rezistenca ndaj insulinës mund të shihet tek ata me sindromën e vezores polycistic (PCOS), prediabetes ose sëmundje të zemrës, sindromën metabolike, acanthosis nigricans dhe me çrregullime që lidhen me gjëndrat e hipofizës ose veshkave.Për më tepër sesa në rezistencën ndaj insulinës, hiperinsulinemia më së shpeshti shihet te njerëzit me tumor të qelizave të ishujve në pankreas (insulinës) ose me një sasi të tepërt të insulinës së administruar (ekzogjene). Hiperinsulinemia shkakton sheqer të ulët në gjak (hipoglicemia), e cila mund të çojë në djersitje, palpitacione, uri, konfuzion, vizion të paqartë, marramendje, zbehje dhe konfiskime. Meqenëse truri është i varur nga glukoza në gjak si burim energjie, privimi i rëndë i glukozës për shkak të hiperinsulinemisë mund të çojë mjaft shpejt në shokun e insulinës dhe vdekjen.

 Pse te testoheni ?
• Për të ndihmuar në vlerësimin e prodhimit të insulinës nga qelizat beta në pancreas,
• për të ndihmuar në diagnostikimin e pranisë së një tumori prodhues të insulinës në qelizat ishullore të pankreasit (insulinoma) ,
• për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut të glukozës së ulët të gjakut (hipoglikemia),
• për të ndihmuar në identifikimin e rezistencës ndaj insulinës, ose
• për të ndihmuar në përcaktimin kur një diabetik tip 2 mund të ketë nevojë të fillojë të marrë insulinë për të plotësuar medikamentet me gojë

 Kur të testoheni?
• Kur keni nivele të ulëta të glukozës në gjak me simptoma të tilla si djersitje, palpitacione, marramendje, zbehje;
• kur keni diabet dhe mjeku juaj i kujdesit shëndetësor dëshiron të monitorojë prodhimin tuaj të insulinës;
• ndonjëherë kur dyshohet se keni rezistencë ndaj insulinës

 Kanevojë për përgatitje per te realizuar e provën?
• Në mënyrë tipike, do t’ju kërkohet të agjëroni për 8 orë para se të mblidhet mostra e gjakut. Herë pas here, një mjek i kujdesit shëndetësor mund të bëjë testime kur agjërimi nuk është i mundur, siç është kur bëhet një test për tolerancën e glukozës. Në disa raste, një mjek i kujdesit shëndetësor mund të kërkojë që të agjëroni më gjatë se 8 orë.

 Qfarë po provohet?
• Insulina është një hormon që prodhohet dhe ruhet në qelizat beta të pankreasit. Sekretohet në përgjigje të glukozës së ngritur në gjak pas një vakt dhe është jetike për transportin dhe ruajtjen e glukozës, burimi kryesor i energjisë i trupit. Insulina ndihmon në transportimin e glukozës nga gjaku në qeliza, duke ndihmuar kështu rregullimin e nivelit të glukozës në gjak, dhe ka një rol në metabolizmin e lipideve. Ky test mat sasinë e insulinës në gjak.
• Niveli i insulinës dhe glukozës ne gjak duhet të jetë në ekuilibër. Pas një vakti, karbohidratet zakonisht ndahen në glukozë dhe sheqerna të tjerë të thjeshtë. Këto thithen në gjak, duke bërë që niveli i glukozës në gjak të rritet, gjë që nga ana tjetër stimulon pankreasin për lëshimin e insulinës në gjak. Ndërsa glukoza lëviz në qeliza, niveli në gjak zvogëlohet dhe çlirimi i insulinës nga pankreasi zvogëlohet.Nëse një individ nuk është në gjendje të prodhojë insulinë të mjaftueshme, ose nëse qelizat e trupit janë rezistente ndaj efekteve të tij (rezistencë ndaj insulinës), glukoza nuk mund të arrijë në pjesën më të madhe të qelizave të trupit dhe qelizat vuajn nga uria. Ndërkohë, glukoza e gjakut rritet në një nivel jo të shëndetshëm. Kjo mund të shkaktojë shqetësime në proceset normale metabolike që rezultojnë në çrregullime dhe komplikime të ndryshme, duke përfshirë sëmundjen e veshkave, sëmundjet kardiovaskulare dhe vizionin dhe problemet neurologjike.

 Si përdoret testimi i insulinës ? mund të përdoret për të ndihmuar:Diagnostifikoni një insulinë, verifikoni që heqja e tumorit ka qenë e suksesshme, dhe / ose të monitorohet për përsëritje. Diagnostifikoni shkakun e hipoglikemisë në një individ me shenja dhe simptoma. Identifikoni rezistencën ndaj insulinës. Monitoroni sasinë e insulinës të prodhuar nga qelizat beta në pankreas (endogjen); në këtë rast, gjithashtu mund të bëhet një test C-peptid. Insulina dhe P-peptidi prodhohen nga trupi në të njëjtën normë si pjesë e konvertimit të proinsulin në insulinë në pankreas. Të dy testet mund të porositen kur një mjek shëndetësor dëshiron të vlerësojë se sa insulinë në gjak është bërë nga trupi dhe sa është nga burime të jashtme (ekzogjene) siç janë injeksionet e insulinës. Testi për insulinë mat insulinën nga të dy burimet ndërsa testi C-peptid pasqyron insulinë të prodhuar nga pankreasi.Përcaktoni kur një diabetik i tipit 2 mund të ketë nevojë të fillojë të marrë insulinë për të plotësuar medikamentet me gojë. Përcaktoni dhe monitoroni suksesin e një transplantimi të qelizave ishullore të destinuara për të rikthyer aftësinë për të bërë insulinë, duke matur kapacitetin prodhues të insulinës së transplantit. Testimi i insulinës mund të porositet me teste të glukozës dhe C-peptidit. Nivelet e insulinës përdoren gjithashtu ndonjëherë në lidhje me testin e tolerancës së glukozës (GTT). Në këtë situatë, nivelet e glukozës në gjak dhe insulinës maten në interval kohor të paracaktuar për të vlerësuar rezistencën ndaj insulinës.

 Kur porosiset? Nivelet e insulinës porositen më shpesh pas një rezultati të ulët të testit të glukozës në gjak dhe / ose kur dikush ka simptoma akute ose kronike të glukozës së ulët të gjakut (hipoglikemia) e shkaktuar nga, për shembull, një insulinës. Simptomat e hipoglikemisë mund të përfshijnë:djersitje,palpitations,uri,ngatërrim,Shikim i turbullt,marramendje, i dobët, Në raste të rënda, konfiskimet dhe humbja e vetëdijes. Këto simptoma mund të tregojnë glukozë të ulët në gjak por mund të shihen edhe me kushte të tjera.Një test i insulinës gjithashtu mund të bëhet kur një individ ka ose dyshohet se ka rezistencë ndaj insulinës. Kjo mund të përfshijë njerëz me diabet të tipit 2, sindromën e vezores polycistic (PCOS), prediabetes, nigricans acanthosis, sëmundjen e zemrës ose sindromën metabolike.Një mjek i kujdesit shëndetësor gjithashtu mund të urdhërojë teste të insulinës dhe C-peptidit pasi një insulinë është hequr me sukses për të verifikuar efektivitetin e trajtimit dhe më pas të urdhërojë testet në mënyrë periodike për të monitoruar përsëritje.Testimi periodik mund të përdoret gjithashtu për të monitoruar suksesin e një transplantimi të qelizave të ishullit duke matur kapacitetin prodhues të insulinës së transplantit.Hipoglikemia për shkak të insulinës së tepërt (mund të shihet në insulinoma, sindromi Cushing, administrimi i tepërt i insulinës ekzogjene, etj.) Normal ose i lartë i ulëtNivelet e ngritura të insulinës shihen me:Acromegaly,Sindroma e kusingut,Përdorimi i ilaçeve të tilla si kortikosteroidet, levodopa, kontraceptivët oralë, Intoleranca e fruktozës ose galaktozës, Insulinomas, trashje. Rezistenca ndaj insulinës, siç është shfaqja në diabetin e tipit 2, acanthosis nigricans dhe sindromën metabolike.Nivelet e ulura te insulinës shihen me:Diabet, Hypopituitarism, Sëmundjet e pankreasit si pankreatiti kronik (përfshirë fibrozën cistike) dhe kancerin e pankreasit. Testi Njihet edhe si insulinë e agjërua.

 Qfarë po provohet?Insulina është një hormon që prodhohet dhe ruhet në qelizat beta të pankreasit. Sekretohet në përgjigje të glukozës së ngritur në gjak pas një vakt dhe është jetike për transportin dhe ruajtjen e glukozës, burimi kryesor i energjisë i trupit. Insulina ndihmon në transportimin e glukozës nga gjaku në qeliza, duke ndihmuar kështu rregullimin e nivelit të glukozës në gjak, dhe ka një rol në metabolizmin e lipideve. Ky test mat sasinë e …Insulina për injeksion vinte rreptësisht nga burimet shtazore (qelizat e pankreasit të lopës dhe derrit). Insulina më e përdorur sot është sintetike, e bërë nga sinteza biokimike për të përputhur në mënyrë identike veprimtarinë biologjike të insulinës të prodhuar nga qelizat njerëzore.Ekzistojnë formulime të ndryshme farmaceutike të insulinës me veti të ndryshme. Disa janë të lëshimit të shpejtë dhe të veprimit të shpejtë dhe të tjerët janë përgatitje të lëshimit të ngadaltë që veprojnë për një periudhë të zgjatur. Diabeti mund të marrë përzierje dhe / ose lloje të ndryshme të insulinës gjatë gjithë ditës.Analizat e insulinës janë krijuar për të matur insulinë endogjene njerëzore. Sidoqoftë, vlerësime të ndryshme reagojnë në mënyrë të ndryshueshme me insulinë ekzogjene (shtazore ose sintetike). Nëse dikush është duke marrë insulinë, këto efekte duhet të sqarohen me laboratorin e testimit. Nëse do të kryhen disa vlerësime të insulinës ose periodike, ato. Nëse do të kryhen disa vlerësime të insulinës ose periodike, ato duhet të analizohen nga e njëjta laborator për të siguruar qëndrueshmëri.Nëse dikush ka zhvilluar antitrupa kundër insulinës, veçanërisht si rezultat i marrjes së insulinës jo-njerëzore (shtazore ose sintetike), këto mund të ndërhyjnë në testimin e insulinës. Në këtë rast, një C-peptid mund të kryhet si një mënyrë alternative për të vlerësuar prodhimin e insulinës. Vini re gjithashtu se shumica e njerëzve me diabet tip 1 do të kenë gjithashtu autoantitrupa kundër insulinës.Testi i tolerancës së insulinës (ITT) nuk përdoret gjerësisht, por është një metodë për përcaktimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës (ose rezistencës), veçanërisht në individët obezë dhe ata me PCOS. Ky test përfshin një infuzion IV të insulinës, me matje vijuese të niveleve të glukozës dhe insulinës.

Qfarë është rezistenca ndaj insulinës? Rezistenca ndaj insulinës është një aftësi e zvogëluar për t’iu përgjigjur efekteve të insulinës, veçanërisht nga indet e muskujve dhe dhjamit (dhjamit). Insulina është një hormon i prodhuar nga qelizat beta në pankreas. Sasi të vogla të saj lëshohen normalisht pas çdo vakti për të ndihmuar transportimin e glukozës në qelizat e trupit, ku glukoza është e nevojshme për prodhimin e energjisë. Meqenëse qelizat duhet të kenë glukozë për të mbijetuar, trupi i një individi rezistent ndaj insulinës kompenson duke prodhuar sasi shtesë të hormonit. Kjo rezulton në një nivel të lartë të insulinës në gjak (hiperinsulinemia) dhe stimulim të tepërt të disa indeve që kanë mbetur të ndjeshme ndaj insulinës. Me kalimin e kohës, ky proces shkakton një çekuilibër në marrëdhëniet midis glukozës dhe insulinës dhe, pa trajtim, përfundimisht mund të shkaktojë komplikime shëndetësore që prekin pjesë të ndryshme të trupit.Hiperinsulinemia dhe rezistenca ndaj insulinës shoqërohet me ndryshime në përqendrimin dhe sasitë relative të lipideve të trupit, duke rritur ndjeshëm sasinë e triglicerideve dhe LDL (lipoproteina me densitet të ulët, “kolesterolin e keq”) në gjak dhe zvogëlimin e sasisë së HDL (të lartë -lipoproteina me dendësi, “kolesterol i mirë”). Mund të rrisë gjithashtu rrezikun e një personi për të zhvilluar një mpiksje gjaku, të shkaktojë ndryshime inflamatore dhe të rrisë mbajtjen e natriumit të një personi, i cili mund të çojë në rritje të presionit të gjakut.Shkaku i rezistencës ndaj insulinës nuk kuptohet plotësisht. Mendohet të jetë për shkak të faktorëve gjenetikë, përfshirë etninë, dhe pjesërisht për shkak të stilit të jetës. Shumica e njerëzve me rezistencë ndaj insulinës nuk kanë simptoma. Në shumicën e rasteve, trupi është në gjendje të mbajë ritmin me nevojën për prodhimin shtesë të insulinës për shumë vite. Nëse prodhimi i insulinës së trupit nuk arrin të vazhdojë me kërkesën, atëherë do të ndodhë hiperglicemia. Pasi glukoza të arrijë një nivel mjaft të lartë, diabeti tip 2 është i pranishëm. Niveli i lartë i glukozës mund të dëmtojë enët e gjakut në shumë organe, përfshirë veshkat. Rezistenca ndaj insulinës është pra një faktor rreziku për zhvillimin e diabetit tip 2. Ndryshimet në lipide mund të shkaktojnë depozita të pllakave yndyrore në arteriet dhe të çojnë në sëmundje kardiovaskulare (CVD) dhe goditje.Sindromi metabolik dhe rezistenca ndaj insulinës janë dy terma që shpesh janë përdorur në mënyrë të ndërsjellë për të karakterizuar disa anomali që shoqërohen me rritjen e rezistencës ndaj insulinës dhe rritjen e prodhimit të insulinës, dhe për të njohur këto ndryshime si faktorë rreziku për sëmundjen e ardhshme. Sindromi metabolik është në thelb një nënshtrim i rezistencës ndaj insulinës; megjithëse ekzistojnë disa grupe të ndryshme të kritereve diagnostikuese për sindromën metabolike, të gjitha përfshijnë trashje, ndryshime në nivelin e lipideve dhe përpunim të dëmtuar të glukozës në përkufizimin e kësaj çrregullimi. Qëllimi i kontrollit për sindromën metabolike është të identifikojë dhe të punojë me njerëz të trashë, të ulur për të ulur rreziqet e shëndetit të tyre përmes ndryshimeve në stilin e jetës.Rezistenca ndaj insulinës nuk është një sëmundje apo diagnozë specifike, por ajo është shoqëruar me kushte të tilla si, siç u përmend, CVD, diabeti i tipit 2, mbipesha dhe hipertensioni, si dhe sindromi polycistik i vezores (PCOS) dhe sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike. Disa studiues gjithashtu besojnë se mund të ketë një lidhje midis rezistencës ndaj insulinës dhe formave të caktuara të kancerit. Megjithatë, mekanizmat e këtyre shoqatave nuk janë kuptuar mirë. Eshtë e rëndësishme të mbani mend që shumë njerëz që kanë këto kushte nuk kanë rezistencë ndaj insulinës dhe, gjithashtu, shumë njerëz që kanë rezistencë ndaj insulinës nuk do t’i zhvillojnë kurrë këto kushte. Këto janë vetëm modele shoqërimi që janë shfaqur. Ato shpesh shihen së bashku dhe mendohet se rezistenca ndaj insulinës mund të kontribuojë në zhvillimin e tyre dhe t’i përkeqësojë ato kur është e pranishme. Testet- Nuk ka asnjë test që mund të zbulojë drejtpërdrejt rezistencën e insulinës. Përkundrazi, një mjek shëndetësor do të shikojë të gjithë figurën klinike të një individi dhe mund të dyshojë në rezistencën ndaj insulinës nëse personi ka rritur nivelet e glukozës, ka rritur nivelet e triglicerideve dhe kolesterolin LDL dhe ulur përqendrimet e kolesterolit HDL. Testet laboratorike që ka të ngjarë të porositen përfshijnë:
1. Glukoza. Kjo zakonisht kryhet me agjërim, por, në disa raste, një mjek shëndetësor gjithashtu mund të urdhërojë një GTT (test për tolerancën e glukozës, disa teste të glukozës që merren para dhe në intervalet e kohës pas një sfide glukoze). Qëllimi i testimit të glukozës është të përcaktoni nëse një pacient ka një përgjigje të dëmtuar ndaj glukozës.
2. A1c. Ky test pasqyron nivelet mesatare të glukozës në gjak gjatë 3 muajve të fundit duke matur përqindjen e hemoglobinës që është glikuar, ose të lidhur me glukozën, në rrjedhën e gjakut. Quhet gjithashtu hemoglobinë A1c, HbA1c ose një provë e glikemoglobinës.
3. Profili i lipideve. Kjo mat HDL, LDL, trigliceridet dhe kolesterolin total. Nëse trigliceridet janë ngritur dukshëm, mund të duhet të bëhet një matje e drejtpërdrejtë e LDL.
4. Një nga mënyrat më të zakonshme për të zbuluar rezistencën ndaj insulinës është përdorimi i vlerësimit të modelit homeostatik (HOMA). Ai përfshin matjen e niveleve të glukozës dhe insulinës dhe më pas përdorimin e një llogaritje për të vlerësuar funksionin e qelizave beta në pankreasit që prodhojnë insulinë dhe ndjeshmëri ndaj insulinës.
5. Teste të tjera laboratorike që mund të porositen për të ndihmuar në vlerësimin e rezistencës ndaj insulinës dhe sigurimin e informacionit shtesë përfshijnë:
6. Testi i insulinës së agjërimit është i ndryshueshëm, por nivelet e insulinës zakonisht do të rriten në ato me rezistencë të konsiderueshme ndaj insulinës.
7. HS-PDC. Kjo është një masë e niveleve të ulëta të inflamacionit që mund të bëhet si pjesë e një vlerësimi të rrezikut kardiak. Mund të rritet me rezistencë ndaj insulinës.
8. LDL-P. Kjo është një matje e numrit të llojeve të ndryshme të grimcave lipoproteinë me densitet të ulët duke përdorur një provë nënfraksionesh lipoproteine. Mendohet se një numër më i madh i grimcave të vogla, të dendura LDL sesa grimcat e mëdha, me gëzof, shoqërohet me një rrezik më të madh të sëmundjeve kardiovaskulare.
9. Testi i tolerancës së insulinës (ITT). Ky test nuk përdoret gjerësisht, por është një metodë për përcaktimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës (ose rezistencës), veçanërisht tek individët obezë dhe ata me PCOS. Ky test përfshin një infuzion IV të insulinës, me matje vijuese të niveleve të glukozës dhe insulinës.
10. Indeksi sasior i kontrollit të ndjeshmërisë ndaj insulinës (QUICKI). Kjo përdor një formulë matematikore për të llogaritur një numër të bazuar në testet e gjakut të glukozës dhe insulinës. Rezistenca ndaj insulinës diagnostikohet bazuar në atë se vlera e llogaritur qëndron në indeksin QUICKI.
11. Testet specifike të shtypjes së insulinës gjithashtu mund të porositen në një mjedis hulumtimi për të studiuar rezistencën ndaj insulinës, por ato zakonisht nuk përdoren në një mjedis klinik. Trajtimi-Trajtimi i rezistencës ndaj insulinës kryesisht përfshin ndryshime në dietë dhe stilin e jetës. Shoqata Amerikane e Diabeteve rekomandon humbjen e peshës së tepërt, marrjen e sasive të rregullta të aktivitetit fizik me intensitet të moderuar dhe rritjen e fibrave dietike për uljen e niveleve të insulinës në gjak dhe rritjen e ndjeshmërisë së trupit ndaj tij. Humbja e peshës dhe ushtrimi i rregullt mund të:Ulin presionin e gjakut, Rrit ndjeshmërinë ndaj insulinës, Ul nivelin e kolesterolit të triglicerideve dhe LDL, Ngrini nivelet e kolesterolit HDL. Personat që janë identifikuar nga praktikuesit e tyre të shëndetit se kanë rezistencë ndaj insulinës duhet të punojnë me ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor dhe me profesionistë të tjerë mjekësorë, siç është një ushqyes, për të hartuar një plan trajtimi të individualizuar dhe për të monitoruar efektivitetin e tij. Trajtimet e drogës gjithashtu mund të jenë të nevojshme për të kontrolluar çdo gjendje apo sëmundje bashkë-ekzistues. Insulin, Glucose Tests, Lipid Profile, Lipoprotein Subfraction Testing, hs-CRP

Youtube

Arkiva

Kategoritë