Mër, Sht 20, 2023
Banner Top
Banner Top
Humbja e dëgjimit, çfarë duhet të dini?

Në bazë të disa hulumtimeve të bëra, siç duket njerëzit nuk kanë shumë informacione rreth simptomave të hmbjes së dëgjimit dhe se si ajo mund të ndikojë në të gjitha aspektet e shëndetit.

Një humbje dëgjimi mund të ndodhë papritur ose gradualisht por ndryshon nga shumica e paaftësive, pasi ajo është e padukshme. Kjo do të thotë se shpesh është e paparashikueshme dhe e pakuptueshme.

Humbja e dëgjimit mund të përshkruhet si kongjenital-e ose e fituar. Një humbje kongjenitale është ajo që duket shpejt pas lindjes. Një humbje e fituar është ajo që ndodh më vonë.

Rreth 360 milionë njerëz në botë vuajnë nga humbja e dëgjimit, ose thënë ndryshe 2 në 10 të rritur preken nga ndërlikimet që çojnë në humbje të dëgjimit.

Humbja e dëgjimit gjithashtu ndikon në shfaqjen e shqetësimeve të tjera që kanë të bëjnë me çrregullime të gjumit, humbje të ekuilibrit, si dhe paqëndrueshmëri.

Shkaqet e humbjes së dëgjimit


– Otosklerozë, që është një gjendje kur kockat e veshit rriten rreth veshit të mesëm; dhe
– Mbyllje pjesore ose totale e kanalit të veshit (e njohur si atresia).

Nëse ju intereson të dini se a keni shenja që ju mund të keni humbje dëgjimi atëherë, duhet të u përgjigjeni këtyre pyetjeve:

-A keni vështirësi dëgjimi në vendet ku ka shumë zhurmë?

-A e ngrini shumë zërin e televizorit?

-A i pyesni njerëzit shpesh që të përsërisin fjalët që ju thonë?. 

Të dhënat e publikuara nga hulumtuesit, 295 nga 1000 familje kanë të paktën një nga pjesëtarët e tyre që vuan nga humbja e dëgjimit./Familja Jonë

Tags: ,

Lajme te ngjajshme

Youtube

Arkiva

Kategoritë